понеделник, 25 януари 2016 г.

Просто като хляб – Volkswagen Touran 1.6TDI

Дванайсет години чакане,  нов модел, струваше си


Новост: в традиционния, преобладаващо счетоводен, авторски екип на новия Touran е допуснат дизайнер – резултатът е очевиден

Въведение 

Цяла вечност мина, откакто пуснатият на пазара през далечната 2003-а и претърпял не един, а два фейслифта VW Touran най-после се сдоби с наследник! Чак съм изненадан как от сърцето на счетоводителите във Волфсбург се е откъснал толкова рано бюджет за нов модел. Но нямаше начин: производствената и технологична рационализация, свързана с магическото съкращение MQB, трябваше да достигне и до проектирания от самите тях универсален пътнически транспорт - в името на P&L-а му.

Ако се чудите за счетоводителите, огледайте предшествениците: човек няма как да не остане с впечатлението, че вместо проект на дизайнери от глина и AutoCAD разглежда бухгалтерски документ през SAP и Excel. Колата сама си казваше: заданието ми е просто - да бъда Х голяма, да побирам Y хора и да използвам Z2 части (от други модели).

Същото с името на капака: то съчетава Tour и Sharan, номинирайки модел в центъра на субгама, обитаваща топящ се ванов сегмент.

В счетоводството трябва да са останали сравнително доволни (макар че в длъжностната им характеристика влиза да не го показват), тъй като за 12 години Европа попи над милион и половина от трите генерации на базирания на Golf V Touran. След 2012 г. обаче спадът в интереса стана неудържим, а отличният Golf Sportsvan го канибализира без замисляне през 2015-а. 

Touran II 

В екипа на втория Туран този път очевидно е бил допуснат и дизайнер: по модела на Passat „счетоводният“ подход е минал през дълбоката оран на модернизацията. Външността е изгладена, повърхностите са геометрично изправени, ъглите между правилните линии, криви и равнини – изострени. Няма и помен от фаровете с размера на капандури; предницата е свита (сблъсъкът с пешеходец е важен мотив), рационално и естетично семпла; с новите диоди и оптични влакна графиката на светлинните групи е модернизирана драстично - така саксонският ван е придобил по-ниска и широка стойка. Въпреки че ще избегнете художествения екстаз, няма да остане и следа от съмнение в очевидното – това е просветена техника, излъчваща доверие. Доверието произтича както от стеснените фуги и плътно запълнените от колелата правилни арки, така и от качествата на платформата. Размахът на дизеловата им шмекерия все пак ме кара да внимавам с думата доверие, но към нея ще се върнем след малко по повод двигателя.

Вътре се сблъсквате с парадокса на функционалността, пренесен от Sportsvan: дискретно ориентираното към водача арматурно табло няма да спечели нито един конкурс за красота, но мнозина ще свалят шапка на простата му като хляб практична функционалност - средата е проектирана с мотото „функцията управлява формата“. В Touran обоснованата логика тържествува над творческата фантазия: намирате всичко там, където го търсите; то прави това, което очаквате и изглежда както трябва.


Интериорът: ясна логика, функционалност, добри материали и 
пространство в излишък
Добрата новина е, че на първите два реда седалки в тази кола всички, независимо от ръста си, ще се наместят удобно. Мястото в дългия 4.53 и висок 1.66 м ван е в изобилие, а добрата странична видимост създава усещането за компактност. Дизайнерите от счетоводството са се постарали да проектират вътрешно пространство, в което разстоянието зад предните седалки е толкова голямо, че седнала в детските си столчета, младежта отзад няма да може да подритва разсеяно облегалките на родителите си – голямо облекчение на дълъг път. Ниши и кутии за неща - безброй (били 47, казват, не ги броих). Въпреки увеличената дължина, теглото е спаднало с около 60 кг.

Като хляб е подредена и силовата гама: три бензина и два дизела (две мощности при 2.0 TDI), две скоростни кутии (две разновидности на DSG – 6-степенен е само при двулитровите TDI). Дизелите са от последно поколение със селективна каталитична редукция вместо азотната каталитична абсорбция (точно тя ги предаде в Щатите), което за крайния потребител означава резервоар за синтетична урея с евентуално доливане между сервизните интервали и повече емисионно доверие – факт с нулева значимост у нас.

Карах средното ниво на оборудване Comfortline с 1.6TDI (110 к.с., 250 Nm/1500-3000 об.) и 6 механични скорости. С двама души на борда сравнително лекият (1539 кг.) и корав Туран набира тихо и спонтанно, воден от точния си (макар и изкуствен заради електромотора) волан под съпровода на лека като перо трансмисия. Настроен като Golf с добавени килограми, той извлича всяка молекула от живия му неутрален пътен характер до степен на пълна деперсонализация.

Екстазът не е в репертоара ми, но ще споделя, че средният ван на Volkswagen върши работата си по възможно най-прагматичния метод - всичко е премислено добре и изпълнено с прецизността на експерт-пекар в навечерието на Възкресение. Особено с по-ниски гуми пасивното окачване (има и активно), макар и с достатъчна дълбочина и еластичност, е възтвърдо, но за сметка на това държи надлъжните и напречни колебания с кадифената ръкавица на стоманената си ръка. Цената е в по-малката амплитуда на комфорта (там французите водят), с която германците ви глезят, но далеч не толкова малка, че на хлапетата отзад да им литнат хамбургерите и конзолите след първите няколко завоя, взети от самозабравилия се под напора на ендорфина отец.

Малкият дизел е изненадващо икономичен: след почти 800-километров пробег в резервоара имаше нафта за още поне 100, а възгледите на компютъра за усреднения му разход сочеха 6.5 – впечатляващо постижение, предвид охотата за натиск върху падала на газта, която предизвика у пишещия. Ако има някаква слабост, тя е осезаема при изпреварване с повече хора и багаж (да не пропусна добра дума за просторния и добре организиран багажник), когато става ясно, че въпреки разликата от 4000 лева двата литра със 150 коня са по-добрият избор.

Подпомагащите системи, към които спада и по-сложната - за маневриране с ремарке, както и свързаността (с цялата подобаваща кохорта дигитални финтифлюшки за информационна и комуникационна интеграция) са там и работят стабилно и дори по-обикновеното инфоразвлечение възпроизвежда аудио във FLAC формат. Заради присъщото му нахалство обикновено изключвам асистента за поддържане на лентата – на този етап от еволюцията си тази система не е добре дошла в карана от мен кола. 

Епилог 


В топящия се сегмент на двуобемните пътнически ванове Volkswagen Touran заема достойно мястото на, простете оксиморона, масовия премиум продукт – над него е само BMW с вдъхновяващия, но скъп Active Tourer. VW компенсират високата си първоначална цена (с този двигател ще достигнете 57 000 преди да сте избрали и половината от опциите) с висока остатъчна стойност и дълги сервизни интервали. Ще видим дали това е достатъчно: заради края на моделния си цикъл и канибализацията от Sportsvan и Caddy през 2015-а представянето на Туран в сегмента бе слабо.

При положение, че в счетоводството резолират бързо двойното предаване и не проявяват присъщата си дребнавост при анализа на себестойността на добавената качествена, декоративна пластмаса в традиционно добре изглеждащата Cross версия, новият продукт има всички шансове да ги вкара в тройката на този малък и у нас сегмент. 

Чакането си струваше.  

Цялата информация за модела.

Няма коментари:

Публикуване на коментар