понеделник, 11 август 2014 г.

В пенсия на 67 - Land Rover Defender

Втората най-стара марка във високопроходимите автомобили се подготвя за необяснимия край на знаковия си модел


1947-48

След Втората световна война произвежданите от Rover луксозни предвоенни автомобили вече не се търсят. Въведени са стриктни суровинни дажби, а заводът им в Ковънтри е бомбардиран ог германциите. На негово място в Солихъл до Бирмингам е построен таен самолетен завод, който след войната става излишен. Идеята да се започне производството на чисто нов модел се оказва финансово неосъществима, поради което главният дизайнер на Rover Морис Уилкс (брат му Спенсър е управляващ директор) излиза с план за производството на леко многоцелево селскотопанско превозно средство с концепция, близка до тази на американския Willys Jeep, който той изпробва във фермата си в Северен Уелс.


          С номер на шасито LR1 това е Хюи - първият прототип, излязъл от 
          завода на 11 март 1948 година. 1.6-литровият бензинов двигател 
          дава 51 конски сили през 4-степенна скоростна и 2-степенна 
          трансферна кутия.
          На 30 април шаси LR3 се представя на автомобилното изложение в 
          Амстердам. 85-годишният Берт Гослинг си спомня с умиление: 
          „Единствените инструменти бяха тези от пода на халето – чукове, 
          триони, прости преси. Проектите бяха скицирани на хартиени отпадъци; 
          даже нямаха размери и ни беше казано да направим каквото можем 
          без щанци. Ние все пак ги направихме и нито една от първите коли не 
          е еднаква с останалите.“
Оригиналната концепция на Land Rover е кръстоска между малък камион и трактор, запълваща празната по това време ниша (в която успоредно работят и германците – ражда се Mercedes-Benz Unimog) с две отличителни черти – централен волан и вал за задвижване на прикачна техника. Заради строгите дажби на стоманата „мелезът“ е направен от алуминиево-магнезиева сплав и по същата причина е боядисан с останалите от войната огромни количества зелена боя. 

Тестовете показват гъвкавостта и приложимостта на многоцелевата машина, а 1948 отбелязва дебютът на Series I, който е триумф на призводствената простота и употребата на елементарни инструменти и неподлежащи на дажби материали. Това е причината за алуминиевата конструкция и характерния дизайн от плоски форми и криви с еднакъв радиус. Централното разположение на волана отпада.

Обичаният не само в родината си „Ланди“ преживява изключителен разцвет – разнообразието от модели, модификации и деривати няма чет, а репутацията му на вечен е защитена от факта, че над две трети от произведените общо около два милиона и до днес са в движение. 

          Първият износ
Няма друг автомобил с толкова дълъг живот: производството на родения през същата година Citroen 2CV спря през 1990-а; Бръмбарът на Volkswagen, макар и с предвоенна история, започва през 1945 и приключва през 2003-а на друг континент. В това време лендроувърите се произвеждат все в същия завод в Солихъл... 

Убиват ли емисионните стандарти 

Времената обаче се менят и превърналият се във фетиш на британското автомобилостроене Land Rover загива заради влизащите в сила от 2020-а нови емисионни стандарти. Така поне твърдят от JLR. През декември 2015-а от завода ще излезе последният Дифендър. 

Изтеглен от Северна Америка още през 1998-а заради невъзможността му да покрива стандартите за сигурност, Defender съвсем не е толкова добре продаван в Европа, че промените в емисионните регулации да оправдаят спирането му. Бързият поглед на световните продажби – 17 137 през 2013; 16 199 през 2012 и 19 736 през 2011 – показва, че през миналата година в Европа са продадени 810, или по-малко от 5%, от любимите английски джипки. Така регионите, в които проходимостта и лесният ремонт се ценят повече от кожените седалки и 20-цоловите джанти и нямат строгите стандарти на Европа, са по-важни, което прави решението в Jaguar Land Rover още по-необяснимо. За разлика от наперените SUV (както е модерното им име) с предно предаване, паркирани из Нотинг Хил, първият цивилен 4х4 е у дома си в африкансите пустини и южноамериканските джунгли, където доброволците на Червения кръст го използват за доставки и транспорт.


          Уинстън Чърчил пред подаръка за 80-я си рожден ден
От финансова гледна точка ситуацията е още по-необяснима: разходите за разработката му са изплатени преди десетилетия, така че поддръжка на производство в тираж дори от 20 000 годишно не би била никакъв проблем за бюджета, напротив. Да не забравяме, че братовчед му Jaguar XJ се продава в приблизително същите количества (15–20 000 годишно), а играещият подобна роля в гамата на Mercedes-Benz G-клас - в най-добрия случай наполовина. Не разбирам. 

Ново семейство 

За продължаване на традицията в Land Rover разработват малко „семейство“ Дифендъри по подобие на това на Range Rover, а модерната нова архитектура ще има нужда от продажби в порядък поне 50 000, за да бъде финансово жизнеспособна. Европа и Северна Америка са ключови за постигането им и нищо чудно новият модел да се справи. Но какъвто и да е, той няма да има чара на стария. 


          Land Rover са доставчик на кралското домакинство
Без съмнение маркетингът на Land Rover ще твърди, че извънпътните им възможности са без аналог в класа, но истината е, че тези коли живеят по паркингите на игрищата за голф. Заради това и в запазването на работната версия успоредно с новата има много повече смисъл: дори произвеждан на загуба, той би вдъхвал на гамата мощна доза доза автентичност и доверие. 
Тъй или иначе в компанията очевидно са отсъдили. Джон Едуардс, шеф на новосъздаденият отдел за индивидуални продукти в Jaguar Land Rover: „Defender е обичан за отличителния си прост и честен дизайн, поради което сме решени наследникът му да посрещне изискванията на променящия се пазар, оставайки верен на традицията. Като никое друго превозно средство, Defender вдъхновява за обич и лоялност по целия свят. Той вдъхновява хората да отидат отвъд, независимо дали са изследователи, еколози, наблюдатели на ООН или медици от Червения кръст.“ 


          23-ят от поредицата за Джеймс Бонд - "007 Координати: Скайфол" 
          стана филмът с най-високи приходи в историята на британското кино
Прототипът на новия Defender гребе с пълни шепи от традициите на бризента и подвижното предно стъкло на дядо си – Series I (галено наричан Хюи), добавяйки високотехнологични джаджи като помощника за газене, използващ сонар за дистанционна преценка на дълбочината на водата, или т.нар. Terrain-i, проектиращ триизмерна визуализация на предстоящия терен върху дисплей в таблото. Черешка на тортата ще бъдат гумите с появяващи се по желание шпайкове за каране по лед и в сняг.

И така, налага се да се подготвим за пенсионирането на родения през 1948-а селскостопански моторен кон с първоначална цена 450 паунда. А всичко започва с една скица на пясъка на остров Ангълси в Северен Уелс...


          Главният дизайнер Гери Макгавърн ще бди за приемствеността след 2015-а

Сп. "Тема"

Няма коментари:

Публикуване на коментар