вторник, 28 май 2013 г.

Better Place - поуки за трилиони

Краят на Better Place не променя електрическите планове на Renault-Nissan, а Ангела Меркел звучи оптимистично, въпреки скептицизма на средния потребител. Електромобилите - поредният балон?

           Провал или поука за трилиони?

От Ройтерс научавам, че Renault приключват петгодишното си партньорство с Better Place в Дания и Израел, след като операторът на електрически зарядни станции обяви затварянето си.

Според собственото им изявление в неделя Better Place са внесли в израелски съд предложение за ликвидация  поради невъзможност да привлекат нови инвестиции.

Съвместната работа на Renault и Better Place започна през 2008-а, а година по-късно споделиха амбициозната цел до 2016 да продадат 100 000 от първия електрически модел - Fluence ZE в двете държави. Партньорството на двете компании включваше разработване на услугата QuickDrop за смяна на батериите в зарядните станции в рамките на пет минути.

Жил Норман - директор на Азиатско-тихоокеанските операции в "Рено": "В момента работим по осигуряването на следпродажбеното обслужване на всички електромобили в Израел, където е над 80% от дейността на Better Place. Инвестицията в партньорството не е значителна."

"Обърнаха се към нас да инвестираме, но това не е ролята ни" - добавя Норман.

Според говорителя на Renault, Ралука Барб продажбите в Израел са 1000, а в Дания - 240. Собствениците на френските електрически возила могат да ги зареждат вкъщи, а производителят ще обезпечава обичайната им гаранция и поддръжка.

От друга страна от френско-японското автомобилно обединение заявиха, че това не поставя под въпрос електромобилната им стратегия - най-агресивната в индустрията.

Слабо представяне

Renault-Nissan инвестираха 4 милиарда евро в електрически проекти с хоризонт 2015-а, а ниските показатели и високата цена на Fluence се оказаха прекалено висока летва за основания от бившия шеф в SAP Шай Агаси електрически стартъп, който така и не привлече достатъчно клиенти.

За пет години компанията от Пало Алто, Калифорния видгна средства в размер на 750 млн. долара. Най-голям инвеститор е милиардерът Идан Офер чрез Israel Corp.

Третият изпълнителен директор на Better Place за по-малко от година, Дан Коен: "Това е труден ден. За съжаление, след една година търговска дейност ни стана ясно, че въпреки многото доволни клиенти, по-широкото публично приемане няма да е достатъчно и не предстои подкрепа от автомобилните производители."

Без съмнение краят на толкова авангарден проект не е весело събитие на електромобилния фронт. Поуката за мен е, че много велики дела в човешката история са  водени от мечтатели, но успехът им е бил възможен благодарение на крачещите зад тях тълпи анонимни прагматици. 

В случая на Better Place това не стана, но пък получихме, сервиран на поднос, повод за преосмисляне на пътя към електромобилната мечта.

Германия не се отказва

От друга страна, на индустриална конференция в Берлин Ангела Меркел обеща подкрепа за прохождащата технология, след като през миналата година в Германия бяха продадени под 3 000 електромобила при пазар от над 3 милиона.

Шефът на Германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA) Матиас Висман: "Електромобилността вече не е видение, а реалност. Хиляди коли са вече по пътищата ни, а в края на следващата година германските производители ще имат в продажба поне 16 серийни електромобила."

Германците планират в следващите 3-4 години да изхрачат 12 млрд евро в различни алтернативни задвижващи системи.

Реалността обаче казва друго: според наскоро направено изследване на германския автомобилен клуб ADAC германците днес са далеч по-скептични към електромобилите, отколкото преди две години и толерантността им към допълнителната премия за ограниченията на технологията е намаляла.

Казвам това и приключвам електромобилната тема днес с един цитат от Фейсбук:

"Навремето в училище учехме за един газ - "въглероден двуокис". Човек вдишва кислород и издишва въглероден двуокис, докато растенията правеха обратното - те го вдишваха, а изпускаха кислород. Иначе въглеродният двуокис се натрупваше по пещери и разни такива усойни места, долу ниско - има-няма педя над пода. По научно-популярни филми показваха как мишките умират в разни стъклени съдове, където няма растения.
В ново време обаче спря да се говори за въглеродния двуокис - може би той изчезна и се появи "въглеродният диоксид", който се оказа много опасен и води до Глобалното затопляне. И сега аз съм в двоумение: продължавам ли да издишвам въглероден двуокис, или вече отделям диоксид и така, без да искам, променям климата на Земята?"


Става ми все по-трудно да премълчавам витаещия във въздуха въпрос: пука ли се електромобилният балон?  

Няма коментари:

Публикуване на коментар