понеделник, 27 май 2013 г.

Маркетинг в екстаз: Rolls Royce Wraith

Като малък обичах мама да ме приспива с приказки за чудеса, далечни страни, принцове, принцеси и героични победи над злото. Десетилетия по-късно, вече професионално деформиран и относително самостоятелен, продължавам да заспивам с приказките, които сам чета - тези на автомобилния маркетингНякога, много отдавна, в началото на ХХ век, на един мъглив остров, недалеч от Европа, живели Чарлз Стюърт Ролс и Фредерик Хенри Ройс. На 4 май 1904 година те се запознали в хотел „Мидланд“ в Манчестър. Първият резултат от общата им работа бил представен на парижкия салон в края на същата година, а на 15 март 1906 основали заедно компания. Името й било Rolls-Royce Limited. От този момент нататък, вече 108 години, решетката с „Духът на екстаза“ пише приказни автомобилни истории за малки и големи…

Самата продажба на компанията е отделна съвременна приказка, но така или иначе вече десетилетие BMW е собственик на марката от Западен Съсекс, пренасяйки достойнството и почитта към традицията в новия век. 

Но, докато в Гудууд работеха върху последния Wraith, в София една лампа в един кабинет вечер не гаснеше: неопитен търсач на истории ровеше из прессъобщенията на автомобилните производители в търсене на езикови съкровища. През десетилетията, прекарани в автомобилния сектор, не бе намерил насита от вдъхновението на колегите си в маркетинга, чийто полет на въображението често го караше да се чувства по-малко самотен нощем… 

Дали от липса на въображение, или заради несръчен превод на съобщенията за пресата, събраните съчинения на корпоративните комуникатори продължаваха да се пълнят с чудни поетически фигури и откровени глупости, които незаслужено потъваха в забвение, затрупани от следващите. 

И тъй като съм напълно лишен от претенциите на езиковеда и не съм на възраст, достойна за автомобилен историк, реших да ви даря истинско съкровище – съкровище не само на способността на думите да рисуват прелестни картини на желаната действителност, а и съкровище техническо – новият Wraith на Rolls-Royce.

И за да е пълна радостта от общуването с чудесата на днешната автомобилна индустрия ще ви представя последното купе на аристократичната британска марка с думите на прессъобщението, от което изминаха почти три месеца, но стилистиката му носи непреходната мечтателност на приказките, с които ме приспиваха като дете. 

Джийвс 

Новият Rolls-Royce Wraith е толкова пищно екстравагантен и свръхлуксозен, че почти прощавам на корпоративните текстописци транса, в който изпадат, водейки ни из вълнуващите аспекти на колата. 

„Като атлет от световна класа на стартовото блокче, Wright е олицетворение на очакването и ускорения от първата среща пулс.“ Мда, новото купе на знаменитата марка действително впечатлява при първа среща, но, чакайте, атлетите от световна класа не бяха ли слаби и жилави, а тази кола - добре охранена и тежка? Все пак дългият 5.27 метра ролс тежи почти 2.4 тона…

„Пътническите врати се отварят, разкривайки великолепен интериор, изпълнен в най-мека кожа и дървената „облицовка Канадел“ по името на известния залив в Южна Франция, където сър Хенри Ройс прекарвал зимите с дизайнерите и инженерите си“ – продължават танца си дервишите на корпоративната словесност.

Нататък интериорът се допълва от 1340-те малки фиброоптични светлинки, ръчно втъкани от ръцете на „изкусни занаятчии“ във вълнените тъкани на тавана, „предаващи впечатлението от искрящо нощно звездно небе.“ За недоумяващите образността на незнайния шаман-псалмописец превеждам: вечер липсата на подвижен покрив е щедро компенсирана.

За високотехнологичната навигационна и комуникационна система с гласово управление пък се говори като за прислуга: „Гласово активираната свързаност – бордовият иконом - подсилва усещането за лекота. “ Собственикът, отиващ на обяд в „Риц“, просто казва: „Карай към Пикадили 150 в Лондон.“

Хм, опция Джийвс? Къде си, Пелам Гренвил Удхаус да свалиш шапка на дарованието на духовните си последователи… 

Словото на главния изпълнителен директор Торстен Мюлер-Йотвьош на представянето в Женева бе не по-малко вълнуващо: „Rolls-Royce Wraith е истинското джентълменско gran turismo. Вярваме, че ако беше жив днес, нашият велик праотец, основател и авантюрист – почитаемият Чарлз Ролс би избрал тази кола.“ Вярвам, че в този миг – о, чудо! - небето се е отворило и до публиката е достигнало едно приглушено заклинателно „дааа!“. Господата са слисани, с омекнали колене дамите хлипат в екстаз, а Йотвьош и акционерите тържествуват… Ммм, внушителна сценография – ще им я предложа.

Директорът на дизайна Джайлс Тейлър: „Усещането е за лекота, грация и елегантност, но и нещо по-съвременно и смело“. Много банално, Джайлс! Очевидно размахът на молива в ръката е по-голям при рисуване… 

Отвъд митологията 

Признавам обаче, че отвъд самодоволно изкованата митология лежи сериозна техника: под дългия капак, приютил „Духът на екстаза“, дреме 6.6-литров, V-образен, 12-цилиндров колос с впряг от 624 жребеца с потекло, ускоряващи джентълмена и спътниците му до 100 километра в час за 4.4 секунди и така до 250, когато бордовият компютърен капитан преценява, че се движат достатъчно бързо.

Въздушното окачване би трябвало да гарантира прословутата „полъхност“ на „Ролс-Ройс“.


И ако всичко дотук ви звучи твърде архаично, ето ви истински висока технология: „Сателитно подпомаганата трансмисия използва GPS данни, за да вижда отвъд погледа на водача – основана на конкретното разположение и стил на шофиране тя предсказва следващото му действие и превключва на подходящата за предстоящия терен предавка.“ Това е начин да ви подготви за завои, пътни връзки и отклонения. Тя, заедно с окачването, би трябвало да утвърждава усещането за „пътуване върху ефирно легло“.

В Гудууд обаче умеят да бъдат и съвременни: прегръщайки най-модната в момента дума „свързаност“ те предлагат и приложението Rolls-Royce Connect, обслужващо информационното охолство на борда.
Господарят на волана разполага с данни, проектирани на предното стъкло, докато адаптивните фарове надничат зад ъглите, а 18-каналният усилвател дава 1.3 киловата аудио мощност, способни да се самонастройват към променливата акустична среда, през която джентълменът и почитаемите му пасажери преминават, без да докосват Майката Земя.

Спор няма - германофилски настроената английска автомобилна аристокрация почтено заработва за насъщния хайвер от белуга: откакто Mercedes-Benz се отказаха от проекта Maybach, Rolls-Royce останаха без пряк конкурент. В момента най-близо е Bentley, следва го дискретният нов S-клас, докато поршета, аудита и беемвета пазят почетна дистанция. А продажбите растат: в 108-годишната история на компанията 2012-а е паметна с рекордните 3575 – явно никой не притежава свръхестествената сила на крещящата британска екстравагантност.

За разлика от творческата конкуренция в полето на корпоративния карамел – там съревнованието е далеч по-равностойно и ражда истории, водещи ме и до днес нанякъде... 
     
     - Сметката, моля. 
     - Двеста и петнайсет хиляди паунда, сър. Чек, или да ги запиша на кралския ви апартамент?

  Сп. "Тема"

Няма коментари:

Публикуване на коментар