понеделник, 15 декември 2014 г.

Volkswagen Golf Sportsvan - по-добрият Golf

Най-после дериватът е достатъчно различен



Беше време – преди точно десет години, когато през декември 2004-а Volkswagen представиха първото поколение на Golf Plus – по-високият, еднообемен брат на Голф. Тогава това ми приличаше повече на покриване на успешния Peugeot 307, отколкото на суверенно корпоративно решение. 

Година-две по-късно обаче стана ясно, че в Германия дериватът се радва на значително по-голяма популярност (вероятно заради значително по-голямата покупателна сила на германските пенсионери): през годините делът на Golf Plus в общите продажби на модела е около една четвърт. В Европа като цяло – доста по-умерените 10%; у нас в последните години – стабилно под 1 процент.

Проблемът с Golf Plus в България се дължеше на недостатъчната продуктова диференциация (за покупателна сила на пенсионерите не е прилично да се мисли дори) и значително по-високата му цена – с една дума мъка. 

Днес ситуацията обаче е коренно различна: третото поколение на практичния Golf вече е достатъчно различно, въпреки че на пръв поглед разликата в цената от над 8 000 лв. при базовите бензинови мотори остава, но за това след малко. 

Къде е тайната? 

Преди всичко в пропорциите - не случайно Golf Sportsvan е с ново име: VW искат да внушат, че не става дума просто за трето поколение на Plus, а за различна кола. Продуктовият мениджмънт във Волфсбург е работил с мисъл за младите семейства, които освен към дундуркането на децата у дома, имат вкус и към активния живот извън него.

Външният вид е типичен за Volkswagen: Sportsvan е минималистично опакован, а актуалният визуален език на Волфсбург е семпъл, излъчващ класа и сдържана самоувереност, гарнирана с чувство за детайл. Тази разновидност добавя щедра доза функционалност, която е нужна за прекия сблъсък с Mercedes-Benz B и BMW 2 Active Tourer, в чието подножие е и позиционирана. 

Пропорциите са типично еднообемни: с дължина 4.43 м. (височината е 1.58) той е с малко над 8 см. по-дълъг от Golf. Междуосието (2.69 м.) е с почти 5 см. по-голямо, а цялото добавено пространство е пренесено отзад, където е толкова просторно, че двама дългучи се ширят един зад друг, да не говорим за хлапетата. Задните седалки се плъзгат с до 18 см. напред, което освобождава още пространство за багаж.

Усещането за качество започва със сядането в удобните предни седалки и прецизния звук на затваряне на вратите. След това продължава в типичното за последно поколение Golf виртуозно изчистено табло с традиционна, прегледна функционалност. Можем да любим или мразим германския автомоблен колос колкото си искаме, но едно не подлежи на отричане – това е интериор, по който може да се пише учебник: от логичните линии и плоски повърхности през подбора на материали и правилно дозирания алуминий – всичко е на мястото си и с лекота и прецизност прави точно това, което очаквате. 

Същото важи за комбинацията между 1.6-литров дизел със 110 к.с. и 7-степенната скоростна кутия с два съединителя DSG. На хартия нищо особено. Тишината и лекотата на придвижване обаче са толкова впечатляващи, че тежащият 1436 кг. Sportsvan се усеща като перо: ниските обороти на въртящия момент, съчетани с гладката и ефективна работа на трансмисията водят до субективно усещане за повече сила. Дизелът е мек, тих и потентен и на практика мощността му е достатъчно за всички транспортни задачи. Спортният ван се представя добре в основните дисциплини – точност на завиване, странична стабилност, настройки на окачването и спиране са все добродетели, дължащи се на платформата MQB, която въпреки производствените главоболия през лятото е ключовата предпоставка за пътно поведение на отличник.  Sportsvan-ът е возило, което няма да ви напрегне нито за миг, независимо от дистанцията: функционалността му е добре обмислена и само подсилва общото усещане за лекота.

Слава богу, има и недостатък - безчувственият електрически усилен волан. Не че не му достигат тежест и точност, или пък центрирането е бавно, напротив. Но липсата на обратна връзка с шасито е неизбежният страничен ефект от мантрата за икономия на енергия в сравнение с традиционния сервоусилвател – усещането е на нивото на PlayStation 4. 

Проблемът на представителите на вида „вечно кисел квазимаксималист с претенции“, чийто родоначалник съм, е, че извън волана този автомобил оставя много оскъдно място за развихряне на критическия ми реализъм. Явно, макар и с голяма неохота, трябва да преглътна мисълта, че на този свят от време на време все пак се появяват и добре направени коли.

Това личи и по продажбите в България, впрочем: ако в последните години делът на Golf Plus в резултатите на модела е под 1%, както вече стана дума, то до октомври 2014-а данните от ААП доближават средните стойности за Европа, т.е. 10%. Това разбира се не е безнаказано – Touran и чакащия подновяването си Tiguan страдат, а и във времената на топящ се сегмент и всеобща любов към малките джипообразни автомобили не е ясно дали това не е просто мимолетен пик на интереса. 


Заради действащата методика за изчисляване на енергийната ефективност на колите, всеки разговор за разход на гориво звучи като неприлично предложение, но за протокола: официалният комбиниран разход уж е 4.0 – 4.2 л./100 км (въглеродните емисии, от които никой в България не се вълнува, са 104 – 109 гр./км). Аз постигнах 7.0, което ще рече, че всичко над 6 е на една ръка разстояние - страхотен резултат за еднообемна кола в С сегмент с тези качества. 

Примирение с очевидното 

Така, без да иска, спортният народен ван ме постави в безизходна ситуация – не мога да се заям за нищо съществено; даже и за цената. Числата за възможно най-базов Comfortline с този двигател и трансмисия започват от 45 750 лв. с ДДС, което не е точно евтино, предвид нуждата от поне още 5 000, инвестирани в най-необходимото. Разликата с идентичения Golf обаче спада с 3000 в сравнение с базовите бензинови версии.

От друга страна, пряката премиум конкуренция от BMW е несравнимо по-скъпа (не така стоят нещата с Mercedes-Benz) и в тази светлина продуктът е позициониран много точно. 

Да, днес сме принудени да се примирим с очевидното: Sportsvan е сполука от Volkswagen, заслужаваща напълно определението по-добрият Golf. 

Сп. "Тема"

Няма коментари:

Публикуване на коментар