вторник, 12 юни 2012 г.

Скептично за BMW 320D EfficientDynamics:

За тази кола няма нищо по-банално от суперлативите.


Третата серия е естетизиран атлет още от първата линия...


Може ли човек да я погледне скептично?

„Обещавам да опитам” – давам обет и сядам в шестото поколение на новата тройка със суровата решителност да разгромя всички митове за един автомобил, който освен на върха на технологичния айсберг, няколко десетилетия е на върха и на сегмента на компактните лимузини от т.нар. „премиум сегмент”.

...до завършения продукт.

Що за феномен?

При цялото пазарно изобилие, вече 37 години третата серия от Бавария е нещо като мерна единица за компактен триобемен автомобил. С продажби от над 12 милиона на общо шестте си поколения, тази най-успешна от малките лимузини във високия клас продължава все така да вдъхновява привържениците си и да мотивира конкуренцията. Това е кола със световна известност, благодарение на съхранения във времето характер – да доставя на собственика си в равни дози адреналин и усещане за повишен социално-икономически статус в една стегната и практична концепция. Заради това зарязвам общите приказки и в началото на живота на новия модел се отдавам на задачата да отговоря на въпроса: струва ли си човек да предпочете версията EfficientDynamics пред стандартната?

F30

Вътре цари типичната за BMW ориентация към шофьора.
Позната като F30, последната тройка на BMW успява да запази пропорциите си, независимо от добавените над девет сантиметра в дължина. Това чисто физическо уголемяване се дължи на целта колата да бъде направена още по-практична, запазвайки спортните си гени. И успява, защото един зад друг вече могат съвсем прилично да седят двама души с ръст над 1,80, а в багажника – да съберете потребите на четирима.

В новото си превъплащение колата отвън е станала по-убедителна във всяко отношение, а вътре усещането продължава с топография, създаваща усещането за кокпит в ориентираната около шофьора среда: от релефа на снижаващия се към педалите под, през насочената към привилигирования централна конзола, до асиметричния преден подлакътник. Впрочем, грижата за простосмъртните спътници е не по-малко осезаема: пространството е нараснало до степен, в която леко е надминало възможностите на Audi A4. Да не забравя и че арматурното табло е стопило още малко от разликата с конкурентната лимузина от Инголщат, която все още е моят еталон за викококласен автомобилен уют. Колкото до настройките на седалката и волана – нахално би било да искам повече.
Тройката никога не е била кола за возене, но мястото отзад вече е
съвсем прилично.

Пакетът EfficientDynamics

Теорията ми, потвърдена многократно в практиката е, че производителите представят модифицираните си за повече икономия версии на основни модели по-скоро от маркетингови, отколкото от съдържателни съображения. По политически причини автомобилната индустрия е нарочена за греховен замърсител на синята планета и всички производители, без изключение, правят повече или по-малко успешни усилия да полират праведния си енергийно ефективен имидж, чието поредно превъплащение е колата, за която разказвам. Разбира се, тук имам предвид само конвенционалните версии, защото електромобилите са друга тема.

Та, за да извлекат още някой и друг процент ефективност, в BMW са прибегнали към комбинация от външна аеродинамична оптимизация, включваща ревизирано и свалено с 15 мм окачване, под, джанти и високопрофилни гуми с ниско съпротивление на търкаляне, съчетани с намалена до 163 к.с. (от 184) мощност, подходящо програмирана за по-висока енергийна ефективност автоматична 8-степенна скоростна кутия. Старт/стоп системата и режимът ECO PRO не са уникални за пакета.
Всичко това на теория би трябвало да ви донесе известна икономия на гориво. 

Въпросът: струва ли си?

Какво печелите: 0,3л./100 км. от разхода и 8 г./км. от въглеродните  емисии; спортно окачване; по-ниско челно съпротивление; гордост от притежанието на ориентирана към икономия кола от висок клас (безценно).

Какво губите: 21 к.с. от мощността; половин секунда от ускорението; 5 км. от максималната скорост; спортно окачване.

Слагам окачването и в двете категории не случайно, но за това след малко.

Нарочно не казвам нищо за ускорението 80 -120, което според мен е най-важно,  по простата причина, че липсват данни за автоматика, но съдейки по механичните скорости, разликата е по-осезаема.

По всички извънлабораторни стандарти изброеното има символичен характер с повече комуникационен, отколкото практически ефект. Казвам го с уточнението, че за разлика от България по света има държави, в които автомобилните данъци зависят в огромна степен от въглеродните емисии и малка разлика би могла да ви постави в друга данъчна категория. У нас обаче, това не е определящо, а и да беше, автомобилните данъци са толкова ниски, че ефектът би бил пренебрежим.

Постарах се без да се вманиачавам, но така и не достигнах обещания среден разход от 4,1 л./100 км. на практика, което не е чудно: всички производители, без изключение, надценяват повече или по-малко този показател. Да, в кратките участъци равна и гладка магистрала, без насрещен вятър, при скорост около 130, разходът действително е в границите на забележителните три литра и половина, но колко дълго можете да поддържате идеални условия? Най-доброто, което постигнах на практика (според бордкомпютъра, който също не бива да приемаме безкритично) е 5,8 при смесен цикъл. Това е един немислим доскоро показател за кола с характера на тройката, чието икономично каране вече не предполага желязна воля и непосилна за повечето от нас, обикновените грешници, доза шофьорско смирение.

Съвсем не стоят така нещата със спортното окачване, защото допълнителният контрол, който то ви предоставя, e оценим при други пътни условия. За бруталната реалност на пътищата ни това определено е недостатък: неравностите се поемат с осезаема твърдост, а изненадите по тях често ви поставят в условия да избирате дупката, в която да спукате иначе високопрофилните си гуми. Да не говорим за вътрешнокварталните улици и „легналите полицаи”, чиято височина варира произволно, и ако в колата има 4 души с багаж е сигурно, че ще нараните аеродинамичното си дъно.

Но има и друго, което със сигурност не ми помогна: дъждът, който се лееше непрекъснато и фактът, че около половината от пробега беше в допълнително забавения от времето градски трафик, който постави на тежко изпитание старт/стопа. Трудно ми е да остойностя тези обстоятелства, но отрицателният им ефект върху разхода на гориво е съществен.
Крайният резултат е единство между форма и съдържание с качества, които нямат нужда от добавките за ефективна динамика.
Във всяко друго отношение, дори в най-икономичен режим, версията EfficientDynamics e едно към едно с високите очаквания: волан с прецизност и обратна връзка, за които всеки шофьор мечтае; пътно поведение, предизвикващо приток на адреналин, който подробната иначе бордова статистика за жалост не измерва; комфорт, смущаван само от шума от вятъра, който е една идея над приемливото при магистрално темпо.

Да обобщя: моят отговор на въпроса за смисъла от икономичния пакет е отрицателен.

Но радоста, която този автомобил предизвиква – от ентусиазирано набиращия дизел с почти неосезаема скоростна кутия, до удобните, осигуряващи сигурна странична опора, седалки – е в състояние да ви спечели трайно за баварската кауза. И не, не съм забравил за баналността на суперлативите, с която започнах...

Като казах „практична концепция”, да не забравя една дума за често пренебрегвания багажник: обичам подреденото багажно пространство. Допълнителното решение в тройката е спретнато и организирано на две нива, а многофункционалната мрежа за багаж, фиксирана в шест точки, е едно от малките неща, радващи душата на прилежния авто-домакин, който се дразни от неразборията отзад. 

Въпросът с цената

На пазар като нашия, чиято покупателна сила и потребителска култура гласуват с 13:1 в полза на употребяваните автомобили, този въпрос е много на място.

Една от ключовите добродетели на колите, които високите германски марки предлагат, е способността им да запазват остатъчната си стойност по-висока и за по-дълго време от мнозинството. Причината е доверието в качествата им, които мотивирано защитават ценовата си премия. Съчетано с дълги сервизни интервали, това води до цена на жизнения им цикъл, която ще изненада повечето потребители, пропуснали да употребят ексела. И в това няма тайни – просто нямаме навика да остойностяваме предимствата.

С базова цена от 65 800 лв. с ДДС (колата, която карах - 90 770) ми е абсолютно невъзможно да окачествя последната трета серия на BMW като достъпна в България. Но в замяна получавате благороден продукт на германската инженерна мисъл от най-висока проба, чийто качества хармонират напълно с вече извоюваната репутация. С едно-единствено изключение – изданието EfficientDynamics, чийто предимства са практически незабележими при ежедневна употреба, за разлика от компромисите, които са напълно осезаеми. В държава с добри пътища и логична данъчна система нещата биха изглеждали другояче.

И последна дума - за пазарното представяне: април вкарва тройката на девето място в десетката на най-продаваните коли в Европа. Този успех се дължи на впечатляващото второ място в Германия, където малката баварска лимузина жъне заслужен първоначален успех.

В края на седмицата, прекарана с нея, не знам дали успях да се отнеса с подобаващ скепсис към кола, която стои самотно на върха на хранителната верига и прави всичко възможно да не те остави безразличен, но поне оставам с чистата съвест, че дадох най-доброто от себе си, за да опитам.

Сп. "Тема"

Няма коментари:

Публикуване на коментар