вторник, 23 октомври 2012 г.

Особености на семейния живот

Opel Insignia BiTurbo

Млад дизел, в разцвета на силите си, търси спешно трансмисия от добро семейство


Insignia е безспорна индивидуалност, която е трудно да не харесаш.

Колата на годината
 
Когато през 2009-а новият тогава Opel Insignia стана автомобил на годината в Европа въздъхнах, че в Рюлесхайм най-после са направили кола със собствен характер, чиято цел е да заяви воля за самостоятелен живот, а не да покрива основния конкурент за пореден път. И наистина, всичките им модели, печелили наградата - Kadett, Omega и Ampera - са с изявен характер.

Липсата на последователност има и добри страни и една от тях е Insignia: нейният дизайн е пълно отрицание на предшествениците; характерната индивидуалност извира от всеки елемент, независимо как ще наречете този визуален език – артистичен, експресивен, пластичен, стремителен и т.н.

През 2010 опелът стана кола на годината и в България, но истината е, че няма пряка връзка между наградите и продажбите: между 2009 и 2011-а той стабилно е в края на втората двайсетица в Европа, а за първите шест месеца на тази година е 36-и и е в тройката на сегмента на средните седани, а у нас положението му е приблизително същото според „данните” от пазара.

Какво е Insignia

Визуалната идея зад Insignia е да обедини финес и динамична напрегнатост в една автомобилна скулптура за масова употреба. Трите й версии – седан, хечбек и Sports Tourer („комби” им звучи прекалено утилитарно) определено излъчват динамика и целта ми днес е да проверя дали претенцията на дизайнера Марк Адамс е защитена със съдържание. Държа да кажа, че това е един от малкото (ако не и единственият) пълноразмерни автомобили, чиято версия с пет врати не отстъпва по нищо на триобемната лимузина: хечбекът развива активно позитивите на базовата конфигурация.

Хечбекът само засилва усещането за купе, а модата на разделените 
ауспуси с хромирани декоративни накрайници при високите дизели тук е 
интерпретирана страхотно.

На латински insigne означава символ, знак и е олицетворение на личната власт. Така наследникът на поколението Vectra си поставя амбициозната задача да извади от анонимността тази част от гамата на Opel и го прави успешно.

Дизайнът на колата се базира на две оптически измами, свързани с размера на колелата:

- Големите арки и колела в тях са символ на потентност. Insignia поема с лекота 20-цолови колела и прави така, че красивите 18-цолови  изглеждат стандартни;
- Големите колела при автомобилите скъсяват оптическата представа за междуосието и така изглеждат по-компактни, отколкото са. 

С дължина 4.83, ширина 1.86 и междуосие от 2.74 м. Insignia съвсем не е толкова компактна, колкото изглежда. Теглото й с двигателя, за който ще ви разкажа днес, е 1664 килограма. За версията автоматик данни няма, но очевидно е по-тежък.

BiTurbo

е маркетинговият етикет на Рюселсхайм за първата им стъпка в земите на модерните дизели с двустепенно пълнене от различни по размер компресори, работещи в каскаден режим, т.е. последователно. Това не изключва и паралелна работа в по-високите обороти с цел гъвкавост във всички сектори на оборотомера. Няма да влизам в подробности, тъй като из тях можете да се ровите другаде, но крайният резултат е двигател, чиято цел е да защити визуалното послание на този автомобил, съчетавайки го с икономия и ниски емисии. Младият дизел си поставя за цел и да изпълни с ново съдържание амбициите на Рюселсхайм за настъпление в териториите на по-високите марки.
Със 195-те си конски сили и 400 нютонметъра въртящ момент (при 1750 оборота) Opel Insignia BiTurbo обещава много: такива показатели предполагат да очакваме голяма част от динамиката на спортната OPC версия.
Първото усещане, когато го събудите, е за твърда работа: на празен ход дизелът има повече от обичайната в този клас вибрация. За радост, след загряване и в движение, голяма част от нея изчезва. Второто усещане е за нужда от по-прецизно „озвучаване”: изпускателната система на BiTurbo има нужда от повече акустичен авторитет.


Жертвата на неравностойния брак: дизел с каскадни турбини, два междинни охладителя и куп други новости. Търси спешно скоростна кутия от добро семейство.

Останалите показатели са на нивото на очакванията: гъвкавост във всички обороти и присъщ на младостта енергиен потенциал, съчетан с много добрите 7.9 литра среден разход (над 9 в града), които традиционно са над официалните 5.9 – 7.9.
Изобщо старанието на Opel е дало резултат в модерен дизел, който явно има бъдеще.

Ако

Ако не беше неравностойният му „брак” със скоростната кутия. Шест-степенният преобразувател на въртящ момент не е на висотата на агрегата.
Той буквално цензурира гъвкавостта на дизела, превключвайки на твърде високите около 2000 оборота в автоматичен режим и не позволява смени на достатъчно ниски обороти - където е много от въртящия момент - в ръчен. Но не е само това: всеки опит да го извадите от сектантския му алгоритъм води до отказ под формата на надпис „shift denied на централния дисплей. Чак взех да се питам какво е предназначението на скоростната кутия – да превключва, или да отказва. Този трансмисионен инат е подправен с колебание в избора на предвки и осезаемо превключване, а автоматикът е жаден и за енергия: разликата в разхода на гориво с ръчните скорости официално стига до почти два литра в града.
Преди да закрия темата ще кажа само, че с автоматичната си скоростна кутия Insignia BiTurbo ускорява до 100 за 8.8 секунди, а производителят не предоставя данни за еластичността.
Да обобщя: Opel имат спешна нужда от съвременно трансмисионно решение и колкото по-бързо се сдобият с него – толкова по-добре. Дотогава – ползвайте услугите на ръчните скорости.

На път

бързо ще разберете, че Insignia е по-скоро охотен консуматор на дълги разстояния, отколкото спортист: нравът на колата предполага лекота при изпреварване, но не очаквайте чудеса по вече споделените причини.
Тук е важно да имате предвид, че това се дължи и на теглото, което е над  нормите: дори без добавката за автоматика, за която не открих и дума, Insignia не е в групата на леките и това личи.
Окачването е стегнато и в повечето случаи се представя добре, както с преобилните неравности из Отечеството, така и с честите принудителни смени на посоката, които те налагат. Направи ми впечатление, че след определен предел колата губи страничната си устойчивост сравнително бързо, поради което имате нужда от адаптивното окачване.

           Външността е успешно продължена и в интериора.

В купето е тихо и удобно: този автомобил не страда от мания за съхранение на вещи, поради което таблото е много по-хармонично и опростено от това на Zafira Tourer - играта на криеница е спестена. Остава нуждата от ново поколение интерфейс за второстепенните настройки и осъвременяване на графиката на навигацията, което явно е въпрос на още време.
Иначе материалите в горната част са добри, а в приятно тапицираните седалки сядате удобно и се настройвате без проблеми. Само асиметричният подлакътник не ми даде удобна опора.
Усещането за купе се допълва от по-малкото пространство отзад (както и от липсата на стандартна задна чистачка), но бих платил с радост такава цена за спортния вид на хечбека, който се допълва от чудесно изглеждащите джанти с гуми 245/45R18.
Липсата на видимост назад трябва да се компенсира с камера за заден ход или датчици за паркиране с визуализация (визуализация се предлага само за предните).

Самоличността на Insignia

е раздвоена:

От една страна, това е автомобил, който няма проблем с внушението за различност и създава точно такива очаквания. Колата изглежда много добре и е трудно да не я харесате, а в купето това очакване е продължено до голяма степен. От друга, заради комбинацията от високо тегло и неподходяща трансмисия, представянето й в движение е под очакванията за динамична лекота.
Обяснението е много просто и много финансово: всяко увеличаване на дела на леките материали качва цената, а седемстепенният двудисков „автоматик”, който агрегатът заслужава, би я качил още. Тук искам да вметна, че Opel работят върху нещо подобно, но кога ще видим резултата не е ясно. 

Това ни води и до основния проблем на марката, който е в невъзможността й да защитава ценовата премия на технологиите, заради което Insignia BiTurbo няма да е честа гледка по пътищата на България. Защо ли? Защото на рубежа „седемдесет хиляди” по ценова листа, който ще достигнете без усилие, е пълно с примамливи предложения, от които ще се откажете само по пътя на драстичната отстъпка. А и покупателната сила на българския пазар е такава, че продажбите в този ценови сегмент, извън премиум производителите, бездруго са екзотика. 

И така: Insignia BiTurbo е грамотен продукт на масов производител в класа на средните лимузини с ярко изразена външна индивидуалност, която определено харесвам. Иска ми се тя да е защитена с повече съдържание, което е задължително, ако сте решили да поемете по пътя на обвързването с нея.

Но кой е казал, че решението за брак е плод само на разум? Къде останаха чувствата?


Сп. "Тема"

Няма коментари:

Публикуване на коментар