понеделник, 25 април 2016 г.

NFC?

Свръзаността и персонализацията я предопределят NFC е в новия Е-клас на Mercedes-Benz

Движено едновременно от дигитални тенденции, като постоянния ръст на поддържащите Near Field Communication (NFC) устройства, и автомобилни - споделянето, нуждите на парковите оператори, персонализацията и постоянното уплътняване на автомобилната среда с Bluetooth и Wi-Fi функционалност - автомобилното приложение на устройства, поддържащи технологията за обмен на данни на близки разстояния расте. 

NFC в колата 

Както подсказва името й, NFC е технология за обмен на данни между устройства на свръхблизки разстояния (между 1 и 4 см) а моделната 2017-а е сочена от мнозина IT и индустриални анализатори като година на пробив в автомобилното й приложение.

Технологията естествено е обект на постоянно развитие, а потенциалът й е в свързването на превозните средства и техните ключове с преносими устройства или инфраструктура, откривайки нови възможности в областта на автомобилната свързаност. Ето само малка част от потенциала на NFC базираните приложения в колите:


OnStar е комуникационната платформа на GM, върху чието въвеждане 
в момента се работи и в България
  • Достъп: отварянето им става възможно с помощта на смартфон или ключ, поддържащ NFC; 
  • Стартиране на двигателя; 
  • Персонализация на настройки на огледалата, седалките и климатизацията; 
  • Свързване на безжичен интерфейс или приложения за забавление с Bluetooth; 
  • Настройка на безжичната мрежа и интернет в колата; 
  • Събиране на информация от самото превозно средство; 
  • Безжично разплащане (пътни такси, паркинги и т.н.); 
  • Управление: Wi-Fi сервизна диагностика и предаване на сервизни съобщения към водача.

Настоящи приложения 

Логичният лидер в употребата на технологията са премиум марките: BMW са първият автомобилен производител, който въвежда функционалността на NFC в колите си. Решението за улесняване на връзката между мобилни устройства, наречено BMW Car Hotspot LTE, беше представено още през 2012-а. В допълнение към обмена на данни през Bluetooth и Wi-Fi в Мюнхен са се съсредоточили върху използването на NFC за целите на т.нар. „умен достъп“, даващ на съответните устройства възможност за достъп до колата и паленето на двигателя й. 

На приключилия в началото на март конгрес Mobile World в Барселона германската марка представи NFC достъп през смартфон до услугата си за автомобилно споделяне DriveNow. След еднократна регистрация и идентификация през смартфон или активна клиентска карта тя дава възможност за достъп до автомобила, както и последващото тарифиране и фактуриране на изминатия пробег.


ConnectedDrive на BMW
По време на тазгодишното изложение за потребителска електроника CES в Лас Вегас Mercedes-Benz пък представиха решението за капацитивна безжична връзка в новия им E-клас: поставяйки смартфона си върху разположеното в предната част на централната конзола пространство, автоматично се свързвате с мултимедията. И не само това: с помощта на близкия достъп смартфонът ви се превръща в цифров ключ, с чиято помощ отключвате, заключвате и палите. 

Какво определя нуждата на производителите 

За обезпечаване на сигурността си NFC предоставя сигурен, криптиран канал за обмен на данни, като тези от кредитната ви карта. Потребителите могат да повишат степента на сигурност с антивирусен софтуер и парола, така че данните да са неизползваеми при евентуална кражба.

Заради повишената си сигурност технологията за близка безжична комуникация се очертава като силен конкурент на съществуващите системи за парични и мобилни разплащания. По същата причина сигурната хардуерна архитектура на NFC е привлекателна за автомобилната индустрия: независимо дали става дума за отключване или стартиране, изискванията за сигурност в нея са много високи. Тъкмо в добавената й сигурност е причината всички големи германски производители да поемат по споделения стратегически път на употребата й. 

Друго голямо преимущество пред широко прилаганите в автомобилите Bluetooth и Wi-Fi е простотата на употреба: нуждата от времеемки ръчни настройки отпада, а връзката е автоматична и практически мигновена.

Третото й преимущество е в ниското енергийно потребление.


Благодарение на NFC можете да плащате с ключа си
Още едно възможно приложение е облачната й функционалност: комуникационните платформи OnStar на GM и ConnectedDrive на BMW вече използват някои аспекти на NFC. Това се налага от нуждата за локално взаимодействие между автомобил и умно устройство, тъй като обикновеното облачно решение налага и двете страни във връзката да бъдат постоянно онлайн, а това не може да бъде гарантирано навсякъде. И още: далеч не всички автомобили са оборудвани с клетъчен модем, подлежащ на употреба отвъд обажданията за спешни случаи. 

Всичко това не замества присъствието на другите решения – напротив; NFC играе ролята на допълваща технология: облакът е важен в извънредни ситуации, докато тази комуникация обслужва свръхкъси дистанции по изрична инициатива на потребителя. Bluetooth и Wi-Fi покриват по-големи разстояния и притежават различна функционалност, като определяне на местоположение и хоризонтална свързаност между бордови устройства от типа Peer-to-Peer. 

Да обобщим 

За навлизане в сектора на мобилните устройства NFC имаше нужда от цяло десетилетие, а делът му е обречен на значителен ръст в следващите пет години. Предвид значително по-дългия продуктов цикъл в автомобилната индустрия, за разлика от потребителската електроника, навлизането му в автомобилите тепърва предстои. 

Процесът допълнително се забавя и от факта, че NFC има не само ранни индустриални привърженици: през февруари Volvo обявиха, че догодина ще въведат базирани на Bluetooth цифрови ключове за отключване и стартиране на колите си. Позицията на „Волво“ само потвърждава очакването, че навлизането на NFC в автомобилите ще отнеме повече време.


Активната клиентска карта е полезно решение в програмите за автомобилно споделяне

Сп. "Биограф"Няма коментари:

Публикуване на коментар