вторник, 29 юли 2014 г.

25 години стигат!

Не може да бъде: най-после начало на програма за предоставяне на информация за българския автомобилен пазар и структурата на парка



29 юли 2014 г. е паметна дата за българския автомобилен сектор: четвърт век един бранш работи практически без да разполага с качествени аналитични данни за резултатите от дейността си. Информацията за продажбите на нови и употребявани автомобили, както и тази за структурата на автомобилния парк в България, имаше статут на класифицирана: достъпът беше преднамерено мъчителен, а качеството й – толкова лошо, че работата на автопилот беше станала втора природа и част от пейзажа за всички нас.

Днес обаче регистрираме пробив: благодарение усилията на ААП (за което независимо от късния резултат заслужават да им стиснем силно ръката) и две търговски камари (тези на Германия и Франция) най-после измъчената от липсата на информация публика и още по-измъчената автомобилна бизнес общност имаме достъп до данните за регистрациите на нови и употребявани автомобили, както и базовата информация за структурата на българския автомобилен парк. Още не ми се вярва, въпреки, че го чакам от няколко месеца.

Победата разбира се е пирова, тъй като на двайсет и петата година получихме информационен екзистенц-минимум, който е изначално задължение на МВР. При това само два пъти в годината, а не ежемесечно. Докато хората в КАТ се научат да обработват информация по стандартите на XXI век, надявам се. В този вид тя е годна за обща употреба, но секторът има нужда от много повече – задълбочена база данни, даваща възможност за сериозен бизнес анализ и планиране на дейността. При това на приемлива цена, а не според средновековната Тарифа №4, с която всички охотно си мият ръцете. И въпреки това събитието е много положително.

Все още се чудя да се смея или да плача от радост, но ми се ще на хоризонта да се вижда краят на мрачния информационен четвърт век, през който едно поколение колеги се калихме в хроничната не само с информационната си оскъдица, но и с политическата си и икономическа нестабилност среда на българския автомобилен пазар.

Не мога да подмина и внушителната историческа символика: днес се навършват 1000 години от битката на цар Самуил при село Ключ...

Ето и пълния текст на съобщението от ААП, на което се полага челно място в сайта им: 

ПРЕСИНФОРМАЦИЯ  

В резултат на дългогодишните усилия на Асоциация на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България /ААП/, МВР стартира предоставянето на публичен достъп до информацията за състоянието на автомобилния парк и за новорегистрираните нови и употребявани МПС у нас. Обобщените данни за регистрираните нови автомобили вече се публикуват на полугодие на интернет страницата на МВР. Информацията за първо полугодие на 2014 г. може да намерите на адрес: http://www.mvr.bg/Polezno_e_da_znaete/otchet_mps.htm.

Използваме случая да благодарим на ръководството на МВР за взетото решение, както и на ръководствата на Германо-българската и Френско-българската търговски камари за оказаната ни подкрепа.
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар