понеделник, 23 февруари 2015 г.

Бойното поле на автомобилната свързаност

Започваме да гледаме на колите като смартфони на колелаВъв всички търговски обучения в автомобилната дистрибуция, практически без изключение, се говори за емоцията като водещ фактор при вземането на решение за покупката на нова кола. Традицията обаче подлежи на промяна, защото все повече потребители започват да виждат в колата мобилен телефон на колела. 

Всяка година Северноамериканското автомобилно изложение (NAIAS) показва поразителни спортни коли, готини джипове, евтини ежедневни возила и смайващи технологии. 

Тази година тълпата в „Кобо център“ в Детройт ахна пред колите-мечти Ford GT и Honda NSX, а в кратките прагматични паузи имаше шанса да огледа обновения Chevrolet Volt, или драстично олекотения пикап на Ford - F-150. 

В това време базираните в Детройт аналитици от McKinsey разсъждаваха, че технологиите носят огромно разнообразие от възможности за индустрията и вятърът на промяната духа към потребителите.

На практика това означава, че след десет години колите едва ли ще изглеждат много по-различно от днес, но това, което ще откриете под опаковката им, ще бъде контролирано изцяло от компютри. Адреналинът от шофирането ще бъде заменен от единици и нули, които ще ви пренасят от точка А до точка Б, докато четете, сключвате договор, спите, или просто зяпате. 

Първа стъпка - свързаност 

Всички производители, без изключение, пеят в гласовития хор на „свързаните“ – онези, които могат да впрегнат компютрите в намирането на пряк маршрут, избягването на заплеснат пешеходец, катастрофа или намаляването преди остър завой.

Ако имате нужда от бензиностанция, ресторант или хотел, просто я споделяте с колата си и тя ви закарва. Лошо време или катастрофа по маршрута? Няма проблем, ще го заобиколим. Беда под капака? Отстраняваме я онлайн, преди да сте забелязали, или запазваме час в сервиза.

Евентуалните последствия от вербалната комуникация между колите са крайно любопитни. Ако не друго, поне ще е сигурно, че ругатните по адрес на нахалния безумец на път за офиса тази сутрин няма да останат нечути. 

Електрификация 

          Дитер Цече представя концептуалният автономен F 015 Luxury на  
          Mercedes-Benz на CES 2015
Друго препяствие по пътя на невнимателния производител е правителствената врява (нищо чудно в България да ни хрумне да санираме старите си коли, вместо да стимулираме обновяването на парка) на тема енергийна ефективност, водеща до електрификация. Градските власти участват в нея с натиска за разчистване на трафика и въздуха, а компютъризираните решения за съчетаване на индивидуалния и масовия транспорт са въпрос на време. Това многопосочно въздействие ще тласка производителите към по-тясно сътрудничество с цел споделяне на разходите за развойната дейност. Към тях много вероятно ще се присъединят неавтомобилни и софтуерни компании.

Ханс-Вернер Хаасстарши партньор в McKinsey: „Компаниите от потребителската електроника разпознават в колите критична „точка на пречупване“, поставяща потребителите в ситуация на избор между операционни системи и потенциално окуражаваща ги да сменят доставчика на хардуера, което пък води до загуба на оборот от асоциираните продукти и услуги. На свързаната кола производители и доставчици гледат като на бойно поле, особено предвид склонността при поне 20% от клиентите да сменят марката на автомобила си заради по-добрата свързаност. На вратата на производителите чукат четири предизвикателства, изискващи инвестиция в размер на 3 трилиона долара през следващите десет години: комплексност и натиск върху разходите, разминаващи се пазарни тенденции, развитие на потребностите и променлив индустриален пейзаж.“ 

Луксът е застрашен

В битката за автомобилната свързаност масовите производители ще се сдобият с нов инструмент за предизвикателство към луксозните марки. За сега високите германски емблеми отблъскват претендентите с лекота, демонстрирайки превъзходството и доминация в боравенето с техниката. Но свързаността представлява потенциален вход за претенденти, като Lincoln, Cadillac, Acura и Infiniti, да не говорим за Hyundai/KIA, които да подгонят BMW, Audi, Mercedes и Porsche. В Европа Ford въвежда премиум модификацията си Vignale, Renault – Initiale Paris, а PSA има DS. Не вярвам германците да имат проблем с пропъждането на това нахално нашествие към печалбите им. От друга страна индийците с британски паспорт от Jaguar Land Rover вече имат известни успехи, а Lexus са доказано най-ефективният им опонент. 

Каас приема всичко това насериозно, вярвайки че свързаността предоставя ниша за ефективно отличаващи се нови участници: „С увеличаването на средната класа в развиващите се пазари печалбите в премиум сектора ще растат. С тях ще растат и инвестициите за участие. Азиатците се включват с амбиции за свой дял – конкуренцията е напрегната и ще се задълбочава. Работата е в това дали новите участници ще успеят да излязат напред с отличаващи се продукти.“ 

Дебат 2025 

Ханс-Вернер Каас не очаква срива в цените на петрола да промени американските въглеродни цели, повеляващи 109 гр/км CO2 (4.32 л/100 км): „Не мисля, че е възможно значително разводняване на регулаторните изисквания, но моментът на прилагането им би могъл да стане обект на обсъждане.“

Колкото до електрификацията, той се колебае между батерията и горивната клетка: „Коя технология ще победи ли? Това е отворен въпрос между батериите и горивните клетки. Днес електромобилите и хибридите навлизат в потреблението, но големите производители продължават инвестициите в развойна дейност на горивни клетки, индустриализирайки технологията, така че въпросът е отворен.“

За създаването на концептуалния XchangE швейцарските инженери от Rinspeed са трансформирали най-обикновен Tesla Model S в бъдещ автономен автомобил

Тези възможности изискват големи капиталови инвестиции, тласкайки масовите производители към сътрудничество, не само с други производители, но и с други участници, доставящи необходимите нови технологии. 

„Наблюдавайки инвестиционния мащаб в развитието на задвижващите системи, автономията и активната сигурност, виждаме все повече обединяване на автомобилни с неавтомобилни компании. В автомобилното пространство ще има новодомци от електронната и софтуерната индустрии с голям опит, така че очаквайте повече технологично сътрудничество“ – завършва Каас.

С една дума, възползвайте се от удоволствието да карате колата си, докато все още можете, защото компютрите идват. 

Сп. "Тема"

Няма коментари:

Публикуване на коментар