понеделник, 26 октомври 2015 г.

Из чаршията: Доброто старо комби

То спасява масовия европейски среден сегмент от линеенеVW Passat Variant - европейският доминатор на масовото средно комби

По различни поводи неведнъж сме говорили, че сегментът на средноразмерните коли в Европа изживя устойчив упадък.

Напоследък обаче ситуацията върви към стабилизиране: IHS Automotive очакват коравото представяне на комби версиите на VW Passat и Ford Mondeo, заедно с лекото съживяване при седаните, да закрепи сегмента в порядък 600 000 годишно до 2018-а. Миналата година JATO Dynamics отчетоха 543 607 продажби, но дума за сравнение с продадените през 2011-а 866 000 не може и да става. 

Комби среден размер

Въпреки натиска от премиум и SUV сегментите, комбинацията между практичност и добра цена  пази популярността на комбитата. Анализ на IHS Automotive показва, че делът им в сравнение с изходните 30% през 2000 г. вече се е удвоил, надминавайки 60. 

Аналитикът Иън Флечър: „Сегментът е под натиск през последното десетилетие, но заради пространствената си практичност и с качествата си на работен кон комбито устоява на свиването“. Данните на IHS показват, че миналата година работната версия на Passat е имала дял от 79% в продажбите на европейския пазарен лидер. Една от ключовите причини е силно изразеното предразположение към комбита на германците – 90% от сегмента; останалите 10 са седани и хечбекове. Два други силни пазара са Италия и особено Швеция, където съотношението е опряло практическия таван - 95/5.

В останалите държави разпределението е по-симетрично: 37% (95 000 общо) във Великобритания, която е и най-големият пазар на Ford Mondeo, чийто хечбек също е популярен на Острова. Въпреки това моделният му микс се опира на 52% комби.

Испания е друга история – там любовта е на страната на седана (42%) пред комбито (28%), а във Франция ситуацията изглежда по-балансирана – 52% комби, 41% седан, останалото – хечбек. Тъкмо неубедителното представяне на хечбековете във Франция изглежда е сред причините за решението в Renault да се лишат от петварата версия на току-що представения и в България наследник на Laguna и Latitude - Talisman.

Пазарното въвеждане на ключови модели тази година донесе свеж полъх – 12% ръст през първо полугодие (329 549 - JATO). Новият Mondeo на Ford влезе в началото на годината и до средата й расте с 57% (41 215), с което си гарантира третото място. В това време така също новият Passat дръпна нагоре с 40% (111 292), с което гарантира традиционното си първо място. Другият важен нов модел е актуалният Superb на Skoda, излязъл на тепих D през лятото. С разлика от само 109 коли е много вероятно тъкмо той да измести от четвъртото място най-добре представящата се в момента френска кола - Peugeot 508. 

Средните комбита и България 

Няма начин да пропусна България, където по данни на ААП D сегмент е пети по големина с пазарен дял от 7.6%. Поради непълнотата на информацията и неподходящата сегментация на някои модели не съм в състояние да поднеса дори първите десет както трябва, но това са българските реалности, върху чиято промяна трябва много да работим.

Така или иначе VW Passat води сегмента с почти двоен ръст, въпреки че делът на Variant е много далеч от средноевропейския - едва 41%, но му стига, за да бъде най-високия сред предлаганите у нас модели. На второ място е Skoda Superb, която тепърва ще усвоява пълния си пазарен потенциал. Тук комби делът е под 1/3 и така единствено при вече спрения Accord на Honda виждаме баланс в полза на Tourer-a за сметка на минималните абсолютни стойности. Двама ключови играчи в лицето на Ford и Toyota не дават информация за комби вариантите на Mondeo и Avensis – още един индикатор за малък пазарен потенциал.

При всички случаи особеностите на местната потребителска култура (D лимузина се смята за по-престижен избор от комби), ниската покупателна сила и произтичащата от нея концентрация на вниманието върху работните ванове и по-малкия всъдеходен клас  отклоняват комби потреблението в сегмента, където реални, масови икономически аргументи в момента имат само марките на VW Group. 

Липсва и натискът от страна на премиум емблемите: присъствието на D комбитата в продажбите на Audi и BMW се характеризира със солидарна символика, обяснима със същите фактори, а при Volvo пък, където комбито е втора природа, я няма аналитичната информация.

По две причини Mercedes-Benz са любопитен казус: първата е липсата на данни към ААП, а втората - традиционно символичното представяне на С-клас в продажбите им, да не говорим за Т версията му. Отново по същите причини С-класата е несправедливо канибализирана от по-големите си събратя в щутгартската гама. 

Умножение

Шкода“ - последните мохикани на генеричното име Combi
В последните години производителите работиха здраво, за да съхранят необходимия мащаб в условия на топящи се продажби. За първи път в историята на Ford се застъпват два модела в един клас - Fusion и Mondeo; самоличността на сребърния медалист Opel/Vauxhall - Insignia отвъд океана е Buick Regal. Passat и Superb споделят добре познатото платформено трибуквие MQB, на което се опира и компактният Golf. Във френско-японския алианс Talisman и Nissan споделят общата CMF C/D архитектура (Kadjar/Qashqai), а компонентното споделяне с базирания на същата платформа голям Espace e в порядък 30%

„Това е много предвид големите разлики в двата автомобила“ – споделя мнението ми отговарящият за конкурентността в „Рено“ Тиери Болор. От него научаваме, че новият френски седан ще се предлага глобално – търсенето на световна пазарна експозиция става все по важно в контекста на спадащо домашно търсене, принудило някои да изнесат багажа от територията.

Honda вече го направиха с Accord, а IHS провиждат, че до края на десетилетието Toyota Avensis и Citroen C5 ще го последват. Шефката на „Ситроен“ Линда Джаксън сподели със специализираната преса, че Citroen би произвеждал седана си за Китай, но не е сигурна за Европа: „Ще го бъде ли по други региони? Не знам отговора“. Резултатите му от полугодието показват 28-процентен спад. Сегментът се намира под напрежение и от високите остатъчни стойности и често привлекателните месечни вноски на премиум марките.

Доброто старо комби гарантира съхраняването на системната важност на D сегмент, особено заради бизнес потреблението, което разпознава актива в добавеното му пространство.

Това ме кара да изразя принципна солидарност с наблюденията на Флечър: „Като гледам, някои го използват почти като работен ван“.

С едно малко изключение – България.


Двуобемната версия на Renault Talisman ще се забави и в България

Няма коментари:

Публикуване на коментар