понеделник, 11 ноември 2013 г.

GM – PSA: Пробив в съюза на нуждаещите се?

Сделка с Dongfeng вещае ново развитие в пакта между компании със сходни слабости


Вътрешни на темата хора споделят пред агенциите напоследък, че General Motors е ограничил сътрудничеството с Peugeot-Citroen, а впоследствие е отхвърлил и предложение за подкрепено от френското правителство сливане, оставяйки китайския Dongfeng Motor в ролята на последна надежда.

През февруари 2012-а GM придоби 7% дял в PSA - част от нещо, което производителите представиха като „съюз на широка основа“. Още тогава стана дума, че с цялата им историческа, политическа, корпоративна и пазарна обремененост дългосрочният успех на начинанието на двете компании изглежда меко казано съмнителен. 

Според източници, пожелали анонимност заради поверителността на информацията, съюзът се сблъскал с препятствие на осмия месец, когато GM разбрали, че китайският им партньор, SAIC е против ключови съвместни планове, включващи обща американо-френска платформа за по-големите модели: „Така и не разбрахме дали през цялото време GM не са знаели“ – споделя един от тях. 

През юни PSA получи одобрението на френското правителство за преструктуриращо обвързване с Opel, но американците са го отхвърлили, позовавайки се на вероятния следващ мандат на Дан Акерсън в началото на 2015-а и политическа чувствителност. Да не забравяме, че американското правителство все още държи 7.3% от GM.

В ситуация на нарастващи финансови проблеми и серийни пречки от страна на GM главният изпълнителен директор на PSA Филип Варен се е видял принуден да търси животоспасяващата парична инжекция другаде. Източниците споделят, че френският производител подготвя капиталово увеличение в размер на 3 млрд евро, в което се предвиждат паритетни дялове на държавата и Dongfeng в порядък 20-30%.

Според хора, близки до процеса, вдигането на капитала ще намали дела на GM, предоставяйки съответен достъп на китайците до френска технология в замяна на помощ при навлизането на ключови нови пазари. Двете компании вече имат съвместно предприятие в лицето на DPCA.

Финансова загриженост 

Но независимо от летните юлски уверения в преизпълнението на кешовите им цели, размерът и момента на капиталовото увеличение, както и готовността на правителството да съдейства, са продиктувани от сериозна загриженост за финансите на PSA. 

Близките до процеса източници споделят, че „Правителството е загрижено за финансовото състояние на „Пежо“” – една от причините за неизбежното придобиване на толкова голям дял. Ясно е, че състоянието на ликвидността няма да поеме в първоначално определената посока; лекото подобрение, което видяхме не подлежи на задържане.“

 PSA бяха казали, че са в състояние да надхвърлят целта за преполовяване на кешовото си потребление до 1.5 млрд евро. Без повече подробности техен говорител коментира, че предстои публикуване на резултатите им за третото тримесечие, така че скоро ще разберем последното развитие. Ситуацията не вещае добрите новини от лятото. 

Без резултатите на поделението си Faurecia французите приключиха полугодието с налични 7.7 млрд евро и очаквани годишни разходи от 2 млрд, както и преструктуриране, след което дългът им ще нарасне до 4.8 млрд. 


           Дан Акерсън и Филип Варен - странна двойка от самото начало
Заедно с 2.4 милиарда неусвоени кредитни линии резервите стават 8 милиарда, но реалността е около 5, тъй като Peugeot-Citroen се нуждаят от разликата, само за да продължат съществуването си. 

Междувременно се очаква резултатите от трето тримесечие да потвърдят картина на спадащи обороти и конкурентен натиск от всички страни. 

Съюзът с GM – „подложен на риск“ 

В преследването на печалба през 2015-а PSA кастрят работни места и производствен капацитет, като същевременно представиха планове за поне пет съвместни програми за разработката на автомобили и задвижващи системи. Но последвалите преговори се оказаха неуспешни. Вместо това продължават с обединено снабдяване, логистика и три програми – за малки коли и две семейства миниванове с хоризонт 2016 - 2018-а. 

„Започнахме с около 40 потенциални проекта“ – споделя Жан-Кристоф Кемар, директор на програмата от страна на PSA. И позовавайки се на технологичната несъвместимост в архитектурите допълва: „Има неща, които бихме искали, но не можем – крайно обезсърчаващо и времеемко е.“ 

През септември вицепрезидентът на GM Стив Гирски каза пред „Ройтерс“, че нарастването на влиянието на Dongfeng може да повлияе върху бъдещето на алианса. Съюзният пакт съдържа клауза „Промяна на контрола“, даваща правото на GM да се изтегли, ако трета страна придобие дял от над 10% във френските им съюзници. 

Така съвместните проекти отпадат един по един, а през септември в частен разговор шефове от GM споделиха, че в края на следващата година е вероятна появата на значително обновена Corsa, все още базирана на стара платформа на FIAT. Наследникът, планиран за 2018-а, първоначално трябваше да споделя с Peugeot 208 и Citroen C3 модула на PSA EMP1. Сега обаче малката американска платформа Global Gamma/G2XX става все по-вероятна. 

Същевременно за навлизането в каквито и да е формални преговори Dongfeng се нуждае от одобрението на Националната комисия за развитие и реформи, но по думите на Чжу Фушоу, генерален директор на компанията, най-важно е не одобрението на държавата в лицето на комисията, а „дали проектът е смислен или не“. 

В очакване на развитие през следващите седмици Кристина Чърч, аналитик от Barclays, пише следната бележка до инвеститорите: „Наясно сме с рисковете пред съюза след подобна транзакция. Нуждата от 3-милиардна кешова инжекция в евро разкрива мащаба на финансовото бедствие, в което се намира компанията.“ 

В последните месеци PSA загуби още бизнес и пазарният им дял в Европа до септември от 12% през 2012-а падна до 11.1. Това на фона на миналогодишните планове за връщане към стабилни 13%. Наскоро главният финансов директор, Жан-Батист дьо Шатийон обеща подобрение през четвърто тримесечие. Opel/Vauxhall за сега запазват своя, показвайки прилични краткосрочни резултати. 

Renault облекчени 

В Renault - частично държавна компания с 15% участие - отказват коментари за възможния ефект от паричната инжекция в националния им конкурент. Но хора отвътре споделят, че планът е посрещнат с облекчение.

Причината? „От месеци всички тук са загрижени за съдбата на общата ни мрежа от доставчици при фалит на PSA. Ако капиталовото увеличение се случи, „Пежо“ получават още време и пари за разплащане с доставчици, което е добре.“


308 

Разказвам всичко това точно днес заради пазарното въвеждане новия 308 - гръбнака в гамата на борещите за живота си французи. И когато корпоративните комуникатори повтарят непрекъснато, че моделът е критично важен за стабилизирането на пазарния дял на марката, е добре да сме наясно с реалната температура на жаравата под краката им.

Сп. "Тема"

Няма коментари:

Публикуване на коментар