понеделник, 25 май 2015 г.

2 милиона

С появата на нови модели сегментът на многоцелевите спортно-практични возила процъфтяваSeat ще променят имиджа си с 20V20

Ситуацията на тепиха на компактните кросоувъри през тази и следващите години ще се нажежава: нови марки ще се включат в борбата за място под пазарното слънце, а съществуващите играчи ще освежат предложенията си (VW Tiguan), или пък ще пробват нещо различно (Renault Kadjar).

Към 2020-а IHS Automotive очакват 2 милиона продадени – двойно над резултатите от миналата година, когато това представляваше четвъртият по големина автомобилен сегмент след субкомпактните, компактните и миниавтомобилите. Иън Флечър от IHS: „Не мисля, че в региона има масов производител, който може да си позволи да няма такъв модел.“

Втори опит в Renault

През март в Женева „Рено“ показаха Kadjar, а IHS очакват през 2017-а моделът да се нареди четвърти в сегмента след второто поколение Qashqai на братовчедите от Nissan, новият Tiguan на VW и Peugeot 3008.

След провала на произвеждания в Кореа Koleos Renault правят втори опит за отхапване на парче от сегмента. Карлос Госн се надява новият френски SUV да повтори успеха на Captur, който още през първата си пълна година стигна първото място.

Според вътрешни източници от групата VW ще покажат Tiguan през септември във Франкфурт, а дебютът на братята от Seat върху същата MQB платформа е планиран за догодина. 


Toyota ще се подмладяват със C-HR
Пак в Женева Hyundai показаха наследника на ix35 – Tucson, а в това време PSA и Opel работят върху съвместен модел, който ще излезе след две години. Според информация от французите моделът ще има пет варианта.

Икономия

Основна причина за растежа на сегмента е подобрената енергийна ефективност на автомобилите, постигната с масовото предлагане на модели с предно предаване: „При някои ефективността е близка до тази на хечбекове с подобни размери“ – съгласява се Флечър от IHS Automotive. Друга причина е предлаганото пространство и удобство на семеен автомобил и липсата на утилитарен семеен имидж.

 Главният изпълнителен директор на Seat, Юрген Щакман вижда друга причина за успеха им: „Свързвайки го с младостта му, те въздействат емоционално на шофьора. Поради това вярваме, че кросоувър/SUV пазарът е идеалната почва за създаването на новия профил на марката ни.“ Това по повод представянето на концептуалния 20V20.

Азиатците се подхлъзват

Еволюцията на сегмента предизвика подхлъзване при някои от бившите лидери: с обем от около 100 000 през 2007-а Toyota RAV4 беше бестселъра на сегмента, а Honda CR-V й правеше компания с доброто си представяне. Въведени през 90-те, двата модела дадоха тон на прехода от здравина и проходимост към скорост и комфорт. Миналата година RAV4 е №8 в сегмента, а CR-V – 9, но не се отказват от борбата: по-рано през 2015-а „Хонда“ обновиха CR-V, включвайки икономичен 1.6-литров дизел, а от „Тойота“ се очаква младежка алтернатива на RAV4, базирана на показания в Париж през 2014 концептуален C-HR.


С Kadjar Renault ще се придвижат до четвъртото място в сегмента
 Дизайн

Друг ключ към успеха в сегмента е привлекателният дизайн – нещо, което Renault прави с Kadjar. Точно преди женевския автосалон IHS Automotive публикуваха доклад, в който го определиха като „забележимо по-стилно предложение от тромавия, непропорционален Koleos.“ На това се дължат и едва 7375-те продадени в Европа през 2014 г. Според дизайнера на Qashqai и Juke Матю Уивър „седанът ви ограничава с по-тясно дефинираните представи за приемливо, докато клиентите на кросоувъри са по-широко скроени, което дава свобода. Вероятно това успокоява и отношението им към марката.“ С продажби над 200 000 през миналана година Nissan са смятани за автор на бума в сегмента - през 2006 Qashqai беше без еквивалент. И въпреки доминацията му главният изпълнителен директор на Renault-Nissan Карлос Госн няма проблем с вътрешната конкуренция между версиите на две марки върху една съща платформа: „При изследването на потребителските нагласи много рядко откривахме „Рено“ в листа на кръстосаното пазаруване на „Нисан“ и обратното“ – споделя той интересното си наблюдение.

В IHS очакват резултат от 118 000 Kadjar-а през първата пълна пазарна година (2016), с което ще заеме трето място в сегмента.

Силното търсене обаче не предопределя успеха: заедно с Koleos в опашката на сегмента е още един сглобяван в Кореа автомобил – Opel Antara, а преди замяната на Maverick с Kuga (стигнал до № 5) и Ford присъстваха символично на терена, който през 2020 г. ще е достигнал размер от два милиона. 

Сп. "Тема"

Няма коментари:

Публикуване на коментар