вторник, 18 септември 2012 г.

Тука има, тука нема


Днешното ми кратко лирично отстъпление е по повод непрекъснатата манипулация на пазарни данни, която не е наше изобретение, но България се превърна в духовна родина на кривите автомобилни числа.

Поредната илюстрация е в паралелния преглед на информацията от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители у нас (ААП), която в непълен вид се разпространява за вътрешна употреба, статистиката от Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) и тази на JATO, които се разпространяват официално.

От трите източника получаваме три различни картини, които се разминават драстично.

Числата на оптимистите

Това е галеното име на справката от ААП, в която вносителите включват каквото решат - от реално предадени автомобили през сключени договори за доставка до непродадени демострационни автомобили, реекспорт, или просто складови наличности.  
Дисциплина в това отношение никога не е имало, но изглежда и никога не е царял такъв хаос. Не всички са еднакво грешни, естествено, но системната причина изглежда е някъде между манталитета и пазарната деградация, водещи до различни деформации и голямо отклонение от реалността.

По различни причини вносителите на Mercedes-Benz, Hyundai и Infiniti не дават информация, с което принуждават колегите си към първата екстраполация - добавяне на прогнозните им данни към общия размер на пазара. 

Ако приемем информацията от КАТ за най-близка до истината, трите марки са имали общ пазарен дял от около 8.5% през 2011-а. Добавим ли ги към данните за осемте месеца от ААП, ще получим общо около шестнадесет хиляди продадени нови автомобили, което води до груба сезонно изгладена прогноза от малко над 25 000 за годината.

Наблюдателите от ACEA

също както ААП публикуват това, което получават от централите на членовете си, а то, надявам се, е онова, което техните официални вносители вкарват в информационните им системи от България. Да не забравяме, че те също включват [регистриран] реекспорт и така през май отбелязахме 50% "ръст": добре, че сме малки, та и резилът ни бе малък.
Последното, което четем там е 12 905, или над 20 000 сезонно изгладени. 

Разлика - една четвърт.

Реалистите от JATO

За  надеждния и независим доставчик на информация сме кръгла нула - там просто не фигурираме. Причината е, че като размер сме в рамките на статистическата грешка за континента и отсъствието ни не бърка никого. Защо да си блъскат главите?

Изводът

След като не сме в състояние да осигурим елементарната видима страна на бизнеса - надеждната информация, какво остава за решаването на структурните му проблеми. 

Воля за търсене на решение не се вижда, а държавата това и чака - разединен сектор, който не може да постави проблемите си (съвпадащи с националните, впрочем) на дневен ред. Тази меланхолия е добре дошла, защото в противен случай трябва да се мисли и действа, а силата ни е в други дисциплини.

И дори не съм започнал да мисля за приспадането на саморегистрациите, които се продават с големи отстъпки като употребявани автомобили, за да тръгна по дългия път към анализа на реалното търсене.

Та отсъствието ни от автомобилната карта e напълно заслужено.  

         Това е дереджето, до което сме много по-близо, отколкото ни се иска да мислим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар