понеделник, 24 февруари 2014 г.

Dacia Duster: няма такава кола

Достойнството ви е гарантирано. Дори при среща с извънземни


          Семплата убедителност на Duster е вън от съмнение

Третият вид 

Ако случайно попаднете в близост до зона, в която извънземни кацат на Земята, не бягайте. Не звънете и на 112. Приятелски настроените зелени човечета ще са умни, добронамерени и пълни с въпроси, така че преглътнете шока от вида им, зарежете враждебността, предразсъдъците и приемете на драго сърце поканата да станете за кратко техен гид.

Ако по веригата на случайностите сте един от тези 421 български клиенти на Duster през 2013 г. (данни ААП), не се притеснявайте и смело ги разходете със земното си превозно средство.

Факт е, че до скоро, независимо дали сте землянин или инопланетянин, едва ли бихте повярвали, че за под 35 000 лева с ДДС е възможно да се купи нов джип с прилични размери и външност, от която да не ви е срам. Нещо повече: този не само би могъл да ви превози от точка А до точка Б с извънземните ви гости, но и сериозно да накара цялата компания на борда да се запита съществува ли в действителност такова нещо, или явлението е виртуално.

Представен през 2010-а на автомобилното изложение в Женева, румънският компактен многоцелеви автомобил бе оценен като удар в десетката от едни и  „къса клечка“ от други, което не му попречи до края на годината да направи 67 000 продажби, а до края на 2013-а – малко под половин милион, без да броим резултатите му с емблемата на Renault в Русия, Индия или Южна Америка. Dacia бързо се превърна в сериозен пазарен играч, страховит конкурент и едно от най-печелившите звена в Renault-Nissan. 

Практична кутия 

По мерките на новите ви извънземни приятели Dacia Duster сигурно напомня артефакт от Палеоархая, но вашите очи виждат у нея една убедително изглеждаща и практична кутия на колела, чийто единствени конкуренти обитават вторичния пазар.

Факт е, че след есенния фейслифт Duster е заприличал много повече на автомобил със самочувствие, който без никакво съмнение има какво да предложи. Земният ми разум подсказва, че в рамките на дължина от 4.32 м. и височина 1.63 тежащият 1325 килограма 1.5-литров дизел със 110 коня, голям багажник и двойно предаване всъщност представлява пълноразмерен автомобил в състояние да се справи с лекота с транспортните задачи на средностатистическо семейство.


          Вътре – кожа и гранит
Извънземните ви спътници вероятно ще възприемат липсата на йонен двигател, суперсветлинна скорост и енергиен щит като недостатъци, присъщи на техниката от древността, но вие не се комплексирайте, защото дори с най-високо си оборудване Duster е без ценови аналог - така „Дачия“ са заградили обитавания само от тях сегмент.

Тук му е мястото да кажем, че качвайки се на борда попадате в среда, която няма да ви уплаши, напротив: формите са нормални, дори прилични; даже личи известен стремеж към семпла елегантност и много място за вас и зелената компания отзад. Е, включите ли в изследването на повърхностите и ръцете си веднага ще усетите гранитно твърда пластмаса и тънък волан с голям диаметър и недостатъчни настройки, но когато най-високата възможна цена, включваща навигационна система и отопляеми кожени седалки, спира на 37 000 лева усещането за късата клечка моментално се превръща в триумф на здравия разум над извънземния.

Вътре ще откриете още къси и плитки седалки с недостатъчна опора, ръчен климатик и механично регулируеми на височина светлини, но и практични места за съхранение, бордкомпютър и дори възможност за интеграция на умния си телефон. 

Прилив на адреналин 

Завъртането на ключа в зимна утрин ще ви запознае с идващия сякаш от дън земя суров звук на студен дизел. След като загрее разбирате, че шумоизолацията просто не е на ниво и продължавате да го чувате през цялото време, въпреки тихия му нрав в сестринската френска марка, откъдето произхожда.

Вторият прилив на адреналин идва при потегляне: първата скорост е толкова къса, че колата се препъва в нея - очевидно замества липсващите понижаващи предавки. Така бързо става ясно, че тръгването на втора, когато не предстои атака на склон с ъгъл поне 20 градуса, е по-добрата идея.

Двигателят обаче е много грамотен и тегли пълната с изненади лека колесна техника достойно. Няма начин да блеснете пред извънземни със скорост, не ще и дума, но и магистралното темпо от 140 няма да е проблем, въпреки че нещата там стават малко шумни заради комбинация от символична шумоизолация и вятър.

Започнете ли да завивате пък си давате сметка, че индиректният волан, мекото окачване и седалките нямат за задача да владеят големи странични натоварвания – настройките допускат голям и невдъхващ увереност страничен наклон, но още на излизане от завоя се сещате, че с климатик и двойно предаване с три настройки возилото започва от малко над 27 000 лв. с ДДС и усмихнатият реалист уверено надделява неуморния мрачен мърморко.

Ще е много пресилено, ако кажа, че телефонната интеграция ме очарова; всъщност беше пълна с бъгове (които сигурно ще изчезнат със следващия софтуерен ъпгрейд), но останалата функционалност на бордовия инфотейнмънт се държа добре, а качеството на музиката дори надхвърли шаячните ми очаквания. 

Пакет с достойнства 

Duster е продукт на технология от миналото и семпли технически решения, с които няма да удивите представителите на инопланетната цивилизация, напротив: много по-вероятно е да решат, че са попаднали в тематичен парк на Палеозоя, но пък вие ще знаете, че за непосилни за другите марки пари карате нова кола, предлагаща дори дневни светлини, датчик за външна температура и ограничител на скоростта.


Както от земна, така и от извънземна гледна точка оценката на проходимата „Дачия“ е неделима от цената й. Акт на идеализъм ще е да очаквате чудеса от технология и комфорт, но и никой в Миовени не си е поставял подобна цел. Вместо това идеята е била да се осигури на колкото е възможно по-широки слоеве от земното население достоен, надежден базов транспорт, при първата среща с който не само няма да побягнат, но ще останат приятно изненадани. 

Dacia Duster е завършен пакет с много достойнства, при това на такава цена, че нищо чудно в края на кратката ви съвместна разхода извънземните от задната седалка да полюбопитстват как звучи „няма такава кола“ на румънски. Nici o astfel de masina! - ще им отговорите гордо вие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар