понеделник, 10 февруари 2014 г.

Volkswagen America: Профсъюзен шеф трови спокойствието с изобличения

Очакваните загуби отвъд океана в порядък 250-500 млн. евро


          Бренд Остерлох

Шефът на профсъюзите във Фолфсбург разбуни типичната за малкия германски град тиха самоувереност, влизайки в новините с неприятни истини за представянето на народната марка отвъд океана.

Бренд Остерлох, ръководител на работническия съвет и член на надзорния съвет, окачестви представянето на компанията в Щатите като „катастрофа“, а стратегията – като пробита заради липсата но нови модели и развита дилърска мрежа.

Избликът на Острелох ще да е бил особено оскърбителен за главния изпълнителен директор Мартин Винтеркорн, който дни преди това говори на автосалона в Детройт за дългосрочната им стратегия. VW планира да бъде сила №1 в автомобилния сектор към 2018-а, а Щатите, според Винтеркорн, са нейн крайгълен камък.

Представите за продажби в САЩ през 2018-а се въртят около 800 000 при 400 000 през 2013-а. При общ пазарен ръст от 7.6% (15.6 млн.) волфсбургският портфейл спада със 7. Според изчисленията на International Strategy and Investment (ISI) това означава загуби от половин милиард евро през 2014. „Заради липсата на значим нов продукт пазарната ерозия в САЩ е много вероятна“ – пишат те.

Не помага и анкетата за качество на J.D. Power, която поставя марката след Chevrolet, Honda, Toyota и Hyundai. 

Morgan Stanley обобщават германските проблеми така:

1. Тесен продуктов портфейл без конкурентни модели в сегментите SUV и пикап;

2. Интензивна конкуренция и старееща гама;

3. Неусвоен капацитет на завода в Чатануга, Тенеси, произвеждащ само Passat.

„Насрещният вятър в Щатите през 2014-а ще духа със скорост 100-250 млн. евро и без тласъка на нов продукт връщането към печалба ще отнеме време.“ Въпреки това манхатънските банкери вярват в германския потенциал, окачествявайки борсовото им представяне като подценено.

          Мартин Винтеркорн
Остерлох смята, че решението на продуктовия проблем ще дойде през 2016-а с излизането на новия джип. Според него американският продуктов мениджмънт е слаб, а фейслифтовете – забавени. И още – дилърската мрежа на Volkwagen е малка и се нуждае от инвестиции.
Golf VII навлиза в „Земята на свободните“ през пролетта. 

Защо? 

ISI се чудят защо VW не продават в Щатите:
„Продуктите им са или прости и безлични, или вълнуващи, но скъпи. В повечето случаи дизайнът на базовите им модели ти казва направо, че германските инженери не са се наслаждавали особено при създаването на колата.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар