понеделник, 13 януари 2014 г.

Брифинг 2013 – част II

Автономия, антифриз и посредственост          Дитер Цече – шофьорът на задната седалка


Хаос в Южна Африка

В спомените на мнозина 2013-а ще остане година на раздялата с Нелсън Мандела, но страната е изправена пред редица индустриални предизвикателства. Може и да беше добра за автомобилния сектор, но донесе промишлен хаос.

Да, Мианмар

Звучи екзотично, да, но в търсене на растеж производителите преглеждат всеки ъгъл. И ако бруталният военен режим съвсем я беше затворил и извадил от картата, то сега бившата Бирма сякаш се отключва: Nissan и малайзийският конгломерат Tan Chong планират автомобилно производство. Да се готви Северна Корея? Хм...

В Детройт добра година

Не и за фалиралата община, естествено, но голямата американска тройка се възползва от изгодната си пазарна география, ориентирана към родината и Китай. General Motors изглежда се отърва от заслужения прякор Government Motors, а във Ford цареше спокойствие.

          Qoros - правилната първа крачка

Chrysler даже се притече на помощ за бюджета на бедстващия FIAT, а Серджо Маркионе даде ясно да се разбере, че иска останалите дялове в компанията и окончателна консолидация на американо-италианския автомобилен пакт. Покерът с мощния профсъюз UAW, контролиращ неизкупените дялове, продължи до самия края на 2013-а и завърши със споразумение за 4.35 млрд. долара.

Европейските проблеми бяха много остри за някои

Опрем ли до загуби няма кой да се мери с 5-те милиарда евро на Peugeot-Citroen - огромна сума по всички стандарти. Правителствената помощ и разходите за самолетни билети на постоянните френски делегации по преговорите с Dongfeng не донесоха резултат. Междувременно, каквото и да твърдят от двете страни, зле обмисленият френско-американски пакт практически приключи с продажбата на дела на GM в PSA.
Междувременно друго спорно решение на GM в Европа Chevrolet дойде до логичния си край: американците се изтеглят, оставяйки изпепелената земя на Opel. Радостта в Рюселсхайм обаче е неуместна: умовете в Ринейсънс център ще концентрират целия си инквизиторски потенциал на едно място...

Цъфтежът на сакурите

„Абеномиката“* сложи японската автомобилна индустрия на релсите на растежа и бюджетите цъфнаха от девалвиралата йена. След години на надценяване производителите от острова почувстваха силата на слабата валута, печелейки от отвъдморските си операции. Ръстът в Щатите помогна значително и след китайската враждебност от края на 2012-а нещата и там започнаха да се подобряват.

Появи се Qoros

След Женева китайската претендент премиум марка замига на европейския автомобилен радар от Словакия. Залагащата на качество и сигурност стратегия обещава да е интересна; също като каламбурите с името, които непременно ще последват. Само глупак би ги отписал.

Go Datsun

Евтиният „Датсун“ на „Нисан“ възкръсна в Индия. GO е добро име за първи модел.

Трудни дни на електрическия фронт

Премутациите заряден хибрид, удължен пробег, горивна клетка, или просто ток карат мнозина истински да вярват в бъдещето на колесното електричество. Вярата им е трудно оспорима, но за сега компромисите, свързани с ограниченията на батериите, са сред ключовите фактори, затрудняващи пазарния им живот. Държавно финансираната Tesla може и да показа първи печалби, но компанията не е нова и й беше крайно време. Същото не може да се каже за фалиралите им колеги от Fisker и Coda, да не пропуснем Better Place.

Германският премиум плава уверено


         Германия се опъна на новия антифриз

Пардон, забравям индийския: Jaguar Land Rover заедно с панцер триото Audi, BMW и Mercedes-Benz продължиха настъплението си. Основните завладени територии бяха Щатите и Китай, но продажбите им бяха силни навред – няма и друг начин.

Китай срещу корупцията

Ефектите от антикорупционните мерки на ККП върху потреблението на луксозни стоки бяха широко обсъждани. Новата управленска генерация изглежда има неизбистрен подход към луксозното излишество от последните години, а впечатленията от последствията върху автомобилния сектор са смесени и не толкова сериозни, както вещаеха първоначалните страхове.

BMW i3

Беше ярко изявление за корпоративната сила на Мюнхен и е сериозна заявка за бъдещето на мобилността в големите градове. Пазарното му въвеждане беше изпълнено много добре, въпреки че още не съм го карал.

Карлос Гон и електрификацията


         Volkswagen Kombi: 63 години живот, 56 от които в Бразилия

Помагайки в задръстените градски центрове електромобилите правят автомобилите като цяло глобално по-приемливи и намаляват потреблението на петрол. Така дори подпомагат продажбите на конвенционални автомобили. Шапки долу за тази логика.

Антифризът

Шифърът на годината е R1234yf, а крамолите около новия антифриз – много любопитни. Поддръжници и противници си разменяха аргументи и контрааргументи: въглеродно по-ефективен, но проблемен от гледна точка на сигурността. Всичко това се отрази и на бизнеса. Разработен от Honeywell и DuPont, продуктът за десетки милиарди без аналог срещна съпротивата на Daimler, а VW работят върху климатични инсталации, базирани на въглероден двуокис.

Автономия

Е новото име на автомобилната независимост от шофьора. Кога? Според Карлос Гон през 2020-а – годината на автономните нисани. Това изявление повлече крак за други производители, като Volvo, които споделиха, че подготвят полеви тест на автомобил с „с висока степен на автономен контрол“. Диалогът се интензифицира до степен, в която уточняването на понятия като „висока степен на самостоятелност“ започна да добива смислоразличителен характер.

Мобилност на бъдещето?


          Мери Бара – автомобилна дама заменя флотски офицер

Тя е една от индустриалните теми с добър хоризонт. Животът с кола в утрешните мегаградове ще е предизвикателен. Темата обхваща екологична устойчивост, свързаност между човек и машина и напреднали системи за подпомагане на шофирането, водещи до автономия. Компаниите с поглед напред ще я поставят в ядрото на стратегиите си. Държавите – също.

Тъга

Първо място безспорно държи нелепата история с изтеглянето на Chevrolet от Европа - GM отново изиграха блестящо ролята на слона в стъкларския магазин. Човек се чуди в кои бизнес училища преподават тази материя.
Две от другите тъжни събития на годината бяха последният Citroen C3 от конвейера в Олне-су-Боа на губещия френски производител и синьо-белия VW Kombi Last Edition от Сау Паулу - най-продължителното автомобилно производство в историята, общо 63 години.

Хора в движение


          Карлос Таварес – един португалец стига за две френски компании

Мери Бара на върха в GM е събитие без прецедент: Дан Акерсън се оттегли „по лични причини“, както е модерно да се казва, а тя е първата жена шеф в  индустрията. Съгражданите от Ford пък бяха обект на спекулацията, че Алън Мълали отива в Microsoft.
Но кадровото събитие на 2013-а определено е случаят на Карлос Таварес. В пресата се появиха настойчиви съобщения за напрежение в „Рено“ и предположения за търсене на друга работа. Логично вратата му бе показана незабавно, „за да се концентрира върху лични проекти“. И развитието на 55-годишния португалец не закъсня - върхът на PSA е добър личен проект.

Пенсионер на годината определено е предшественикът му – Филип Варен. 21 милиона евро компенсация плюс пенсия от 310 000 на година разгневиха власти и профсъюзи. Впоследствие Варен отказа одобрения от акционерите на PSA още през 2010-а пенсионен пакет, а Франсоа Оланд коментира решението му като „мъдро“.

България

С трайно рецесивен реален пазар в порядък 17 000 (и тук цикълът е десет години) България се превърна в център на реекспорта заради унищоженото вътрешно потребление. Двете тенденции се очертават като устойчиви в светлината на пълната абдикация на държавата и очевидния интерес в част от самия сектор ситуацията да се запази колкото е възможно по-дълго. Обяснимо: месечните регистрации от КАТ биха извадили обратния износ от сивата зона, което би поставило в неудобно положение мълчаливото съгласие на производителите. А то е логично с оглед стремежа да запазят жизнеспособността на дилърските мрежи, просто не бива да влиза в данните за България, които ACEA дословно преписва. Проблемът на проблемите е, че всеки се пази от същественото усилие за пазарна нормализация и трайно стимулиране на вътрешното търсене - процес сложен и бавен, надхвърлящ далеч хоризонта, възможностите, тактическите и кариерните интереси на настоящото поколение.

          Speedy позеленяха. Но не благодарение на средата, а въпреки нея
Така колите в България и през 2013-а си останаха ничия земя, в която едни не искат, а други не могат да влязат. Липсата на самоуважение и манталитет е очевидна даденост. Казано по друг начин, предложихме още много от същото и сделката за 20-те електрически куриерски рена само потвърждава факта, че у нас не се прави  нищо, а предприемаческият риск, свързан с покупката им, е знак за дързост, не за благоприятна среда. 

Започва още една посредствена година, в която, ако не положим смислено усилие, България ще остане пренебрежима автомобилна величина.

*По името на министър-председателя Шиндзо Абе

Сп. "Тема"

Няма коментари:

Публикуване на коментар