понеделник, 9 септември 2013 г.

Peugeot 2008: Французите са се стегнали

С генотип от 208 малкият кросоувър свари неподготвен хроничния критикар в мен


           Външно не личи, но 2/3 от шасито са идентични с 208…

Тези от вас, които преди година съпреживяха разочарованието ми от трудната за свикване и натруфена до безобразие двеста и осмица, сигурно чакат с любопитство резултата от близката среща с 2008. Любопитен бях и аз, защото критичната ситуация в PSA предполага максимална мобилизация за показване на прилични продукти - всяка грешка може да е фатална. 

Какво е това „градски кросоувър от В сегмент“? 

Дяволска работа: ако преди десетина години ме бяха питали какъв е смисълът от такова трескаво делене на подсегменти и бълване на нишови продукти, сигурно бих отговорил с „нямам понятие“.

В групата на малките коли обаче пластовете се разместват: с появата на Nissan Juke, Mini Countryman, Opel Mokka, Chevrolet Trax и Renault Captur породата многофункционални субкомпактни возила с повишен пътен просвет (и донякъде проходимост за тези с двойно предаване) бързо трупат точки и съвсем скоро вече ще имат 10% от сегмента, което вече май не е ниша. Нещо повече: във времена на стопена покупателна сила и изпаряващо се потребителско доверие производителите компенсират с продукти, които, без да са технически чудеса, създават илюзията за такива и с повече чар, отколкото съдържание, се борят за оръфания ни портфейл. Това е и причината фолклористите от маркетинга да родят прилагателното „градски“ - евфемизъм за липса на двойно предаване.

Горе-долу такъв е случаят и с Peugeot 2008, в който Пиер Отие този път е успял да нарисува нещо по-ръбесто и по-привлекателно от засуканата и пълна с финтифлюшки външност на 208. Това, че си е взел поука е хубаво - 2008 има значително по-уверен вид и без преувеличение изглежда доста добре. Въпреки скромните си размери (4.16м дължина, 1.74 ширина, 1.56 височина и тегло 1180 кг) две хиляди и осем има присъствие и е практически невъзможно да не го вземеш насериозно. 

Толкова по-добре, че малкото джипообразно „Пежо“ изглежда добре, но интериорът ме изпълни със смътната тревога на спомените от миналата година. Слава богу - помислих си - висока шофьорска позиция, заради която видимостта към уредите над малкия волан вече не е кошмарът от двеста и осем.  Попих потта от челото и отдъхнах.  

Нататък средата е познатата от 208 комбинация от скулптурни форми с монументалните претенции на проекта „Скопие 2014“ (виж централната конзола) и разнообразие от материали и цветове. Седалките обаче са дълбоки и с опора като във викториански портрет. Изобщо вторият опит е докарал значително по-приемливи резултати: сини кантове на приборите, подчертаващи „котешката“ тема, липса на светене и мигане (непонятно защо наричат дразнещото осветление „заобикалящо“) и добра видимост са част от добродетелите вътре. Е, водената от мен чета на вечно недоволните с радост откри комбинацията от черен лак и шоколадово райе, алуминий, евтин винил и излишен климатизационен дисплей. Полетът на негативиста обаче катастрофира в добрата графика на другите два и възможността за изключване на прекалено яркия централен вечер.

Лирично отстъпление: не някой друг, а тъкмо Peugeot ме научиха да подразбирам сгъването на електрическите огледала и затварянето на стъклата при заключване. Много интерпретации на темата откровено се провалят, а тук добрата традиция продължава вече 12 години. 

Разчувстван за малко да забравя, че пространството вътре е достатъчно за четирима с багаж, а дълбочината на задните седалки е жертвана в името на равния под на багажника при сгъване – случка, позната в много автомобили. 

Приятната изненада 

Този път изненадата бе приятна: лъвовете от Сошо са почерпили от добрите си визуални традиции, обобщени в събрано возило с предно предаване, но и голям кръгъл бутон с претенциозното име Grip control, контролиращ различните карти за управление на симулиращата блокиращ преден диференциал система за стабилност. Спадам към сектата 4х4, но признавам, че при коли, които никога няма да помиришат офроуд, това решение е повече от приемливо, още повече, че спомага за запазване на ниското тегло.
От друга страна си запазвам темата „Какво точно приключение са българските градове – пътно или извънпътно“ за семинара с кметовете. 

Карах единствената смислена според мен версия – Allure 1.6 e-HDI с шест механични скорости и си припомних добрите години на марката, когато дизелите им имаха заслужена репутация. Този (разработен съвместно с Ford) не разочарова: тих и с много сили над 1500 оборота, подпомогнат от гладка трансмисия с добри предавателни числа и – о, чудо! – добре балансирано окачване, 2008 си е направо приятна за каране кола.

           …за разлика от интериора, но този път бях подготвен, а и високата 
           позиция ме спаси

Дългогодишните тренировки над съчетанието
Макферсън/заден торсион най-после дават резултат в тиха и балансирана настройка, към която е трудно да имаш забележки. Добре де, има страничен наклон в завой, но е приемлив. Предвид цената не виждам къде бихте получили повече за целите на кучешката логистика и превоза на до четирима с багаж: добре оборудван топ модел спира малко след 45 000 лв. с ДДС, което е и малко над пряката конкуренция.

Дума за аудиото и комуникацията: крайно приличен JBL с два USB входа. Единствената досада е, че разпознава включения iPhone като медия плейър с приоритет над свирещото в момента USB – малко странно решение, но не изключвам спасението да е запокитено някъде из вторичните настройки, за които нямах нерви.

Малкият размер на 2008 го прави ловък гражданин, а широкото пространство и лекота при движение разтоварват покриването на средни разстояния. Да си кажа право, чак не повярвах на очите си: в последните години пежата все имаха по някой ключов недостатък (я шумно и зле настроено окачване, я пълни с пясък скорости, я крайно префърцунена външност), а тук повечето от най-дразнещите са се изпарили без остатък. И това е правилната реакция, защото в ситуация на срив марката има спешна нужда от приличен участник в дисциплина с бързо растяща публика.

Силата на продукта обаче е и най-големият проблем на „София Франс Ауто“: за невидимия ни с просто око пазар няма количества - до юли са продадени дузината планирани бройки, което отново ми напомня, че да направиш добра кола не стига; трябва да можеш и да я доставяш, защото във времената на оскъдно и капризно потребление с кратки пикове на интерес към новите модели невъзможността да се възползваш от тях има чудната способност да трансформира радостта от сполучливия продукт в гняв от неоползотворения му потенциал.

След уточнение с бившите ми колеги и настоящи приятели от марката се оказа, че причината е в планирането, съобразено с размерите на пазара. От мен е добавката, че са внимателни, защото се опитват да защитят по-висок ценови рубеж, но с рухналата ни покупателна сила хич няма да им е лесно.

Французите са се стегнали

Вън от неволите на колегите ми от продажбите Peugeot 2008 е белег за мобилизация: на прага на отвъдното французите са се стегнали и са дали возило, достойно за настървената конкуренция с всички положителни страни на приятната си концепция, преосмислена външност и добро окачване, съчетани с един от най-приятните малки дизели от отиващото си поколение и напълно задоволителна скоростна кутия. 


И днес няма да пропусна темата за разхода на гориво, демонстриращ поредното забавно разминаване. Въпрос: за какво са им лабораторно симулираните 3.8 л. среден разход, след като и реалните 6.4 са отлично постижение? То се знае – борбата е за комплексните последствия от спазването на евродирективите за енергийна ефективност и произтичащото от тях данъчно законодателство. Спете спокойно: у нас още дълго няма да има никаква връзка между емисии и данъци, а в това време методиката за измерване е в процес на пълна ревизия. 

В края на днешната ни беседа само се питам трябва ли да се озовеш на прага между живота и смъртта, за да покажеш, че те бива? Ако е така, по-добре PSA да си останат там, защото току-виж при евентуална стабилизация отново ги обзела творческата леност.

Този път много добре.


Сп. "Тема"

Няма коментари:

Публикуване на коментар