понеделник, 23 януари 2012 г.

Европа: продажби, валутни курсове и петрол

За разлика от България, данните за продажбите в Европа са устойчиво понятие и основните факти за 2011-а, систематизирани от Jato Dynamics, изглеждат така:

  • Общ спад от 1,2%;
  • Независимо от отстъплението от 1,6% спрямо 2010, Volkswagen Golf e най-продаваният автомобил на континента;
  • VW Polo запазва второто място, а в първите десет са още и: Ford Fiesta, Opel Corsa, Opel Astra, Renault Clio, Ford Focus, Renault Meganne, VW Passat и Peugeot 207;
  • Ford Focus и VW Passat също се представят добре - ръст от 7 и 46,5%;
  • Извън дестетката още се отличават Peugeot 508, Ford C-max, Citroen C4, BMW X3 и KIA Sportage;
  • Германия е единственият от петте големи европейски пазари с ръст - 8,8%.

От друга страна, два фактора са определящи за пазарната среда в момента:

Първият са валутните курсове. 

Еврото спада спрямо долара и според инвестиционните банки тенденцията ще е устойчива през 2012-а. Печеливши от този "попътен вятър" са основно премиум-производителите, които успяват да компенсират отслабващата Европа с растящо търсене на възстановяващия се американски пазар. Така проспериращите германски марки ще стават още по силни, а един от отличниците - BMW прилага виртуозно още една печеливша тактика: мощен износ от евтината за производство Америка. Заводът в Спартанбург, Южна Каролина изнася 70% от производството си (точно 192,813 автомобила през 2011-а ), с което BMW е най-големият износител за страни извън Северноамериканската зона за свободна търговия /НАФТА/. Така баварците успяват да използват благоприятния за износ курс на долара спрямо азиатските валути и правят пари в Китай - подход за пример, който е в конфликт с традиционното "произвеждай там, където продаваш".
Пример за обратното е TOYOTA, която произвежда около половината от автомобилите си в Япония, чиято силна йена отслабва позициите на марката на експортните пазари. Това кара най-големият японски производител да извежда производство извън острова, както и да се преориентира към вносни компоненти за домашната продукция. И не само TOYOTA: JP Morgan прогнозира, че към 2014г. 76% от японското производство ще е базирано извън страната в сравнение с 49% през 2003-а.

И докато дългово-валутният евро-хаос продължава без изгледи за бързо развитие, финансовите министри от ЕС се срещат за да създадат впечатление за "управляемост" на ситуацията, а банките пухтят под напора на отписаните гръцки книжа, ситуацията за германските производители изглежда хич не е лоша.

Вторият е цената на петрола.

В тежки за икономиката времена, затягането на санкциите срещу Иран би могло да доведе до ръст в цените на земното масло, който пък може да предизвика дълга поредица от последствия и заслужава да бъде следен.

Категорично не скучаем.
Де да беше толкова просто...

Няма коментари:

Публикуване на коментар